Bývalý advokát dostal za obří zpronevěru peněz klientů realitky osm let vězení

soud

soud

Za zpronevěru zhruba 65 milionů korun z advokátní úschovy realitní kanceláře má jít bývalý advokát Miloš Vlasák na osm let do vězení. Rozhodl o tom dnes pražský městský soud, který vynesl stejný trest, jako požadovala státní zástupkyně. Rozsudek není pravomocný, lze se proti němu odvolat. Vlasákovi hrozilo pět až deset let vězení.

Trestná činnost se týká období v letech 2010 až 2012. Většinu peněz právníkovi svěřili klienti realitní kanceláře Reality 21, se kterou měl uzavřenou smlouvu na poskytování právních služeb. Mezi ně patřilo zajišťování advokátní úschovy svěřených peněz. Podle obžaloby nedostalo téměř 70 klientů zaplaceno za nemovitosti, které prostřednictvím firmy prodali.

Vlasák měl peníze po prokázaném splnění smluvních podmínek vyplácet prodávajícím, což podle obžaloby činil pouze částečně nebo vůbec a peníze použil pro vlastní potřebu. Z peněz také podle spisu nezaplatil daň z převodu nemovitosti. S prodávajícími zároveň přestal komunikovat. V září 2012 tak prý na dvou účtech zůstaly částky 131 a 124 korun. Někteří klienti realitní kanceláře přišli o miliony, jiní o statisíce či desetitisíce korun.

Vlasák před soudem odmítl vypovídat. Při výslechu na policii nejprve obvinění odmítl, pak podle něj byly zneužity účty, kde byly peníze uschované. Při dalších výpovědích například problémy svaloval na nepořádek v účetnictví nebo na jeho kolegy z kanceláře, kteří údajně byli pod některými smlouvami podepsaní. Kriminalistům se zmínil i o tom, že chtěl uschované peníze zhodnotit při hře v kasinu. Na závěr nynějšího soudního procesu se poškozeným omluvil.

Kauza značně rozvířila tuzemský realitní trh. Zatímco některé firmy doporučovaly spolupráci s renomovanými advokátními kancelářemi, jiné společnosti radily klientům, aby peníze svěřovali do úschovy přímo realitním kancelářím.