Češi v červenci šetřili i na potravinách

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Češi v červenci utáhli opasky a začali šetřit i na potravinách. Vyplývá to z údajů, které dnes poskytl Český statistický úřad. Tržby obchodníků se tak snížily o 1,7 procenta, meziměsíčně tržby stagnovaly. Analytici očekávali spíše mírné oživení.

„I když částečně jde červencový pokles na vrub nižšímu počtu pracovních dnů, přesto je výsledek velmi slabý. Vychází totiž z nízkého srovnávacího základu a navíc byl červenec docela dobrým měsícem pro prodeje aut,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Dnešní čísla z maloobchodu jasně naznačují, že spotřebitelská poptávka zůstává i nadále slabá. A další měsíce nejspíše žádný obrat k lepšímu nepřinesou.

Podle Miroslava Frayera z Komerční banky by letošní rok celkově neměl přinést výraznější zlepšení ve srovnání s rokem 2010. „Po loňském růstu o 1,2 procenta letos očekáváme zvýšení prodejů o 1,5 procenta. Nejistota ohledně budoucího vývoje je vysoká, když dochází k postupnému ekonomickému ochlazování ve světě,“ míní Frayer.

Největší podíl na červencovém poklesu maloobchodních tržeb měly podle Michala Kozuba ze společnosti Home Credit výrazně menší tržby za potraviny. „Ty klesly o překvapivých 6,2 procenta. Výrazný podíl na tom mají jejich vysoké ceny, hlavně pečivo je v meziročním srovnání o čtvrtinu až třetinu dražší. Lidé v obchodech raději hledají levnější varianty, a proto s oblibou sahají po privátních značkách supermarketů, které se jim nabízejí za příznivou cenu,“ míní Kozub. Na červencových číslech maloobchodu se už podle něj mohla odrazit i nervozita a nejistota, která pramení z nepříznivého vývoje na světových burzách.

Podobně hodnotí červencový pokles tržeb z prodeje potravin také David Marek z Patria Finance. „Od roku 2001, kdy začíná časová řada, nikdy nedošlo k tak hlubokému propadu. Vysvětlit se dá snad jen tím, že domácnosti omezily nákupy méně zbytných potravinářských výrobků a substitucí dražších potravin levnějšími,“ upozornil.

Maloobchod podle Marka ukazuje, že i na začátku 3. čtvrtletí zůstává spotřebitelská poptávka slabá. „Nejenže nestagnuje, ale dále klesá. Nenachází totiž oporu v trhu práce, kde mzdy v reálném vyjádření stagnují, a míra nezaměstnanosti klesá jen velmi pomalu. Za poslední rok se snížila pouze o 0,4 procentního bodu. Zároveň se domácnosti chovají opatrněji, což se projevuje poklesem objemu spotřebitelských úvěrů. Za poslední rok objem těchto půjček klesl o 1,6 procenta,“ podotkl.