Česká pojišťovna kupuje paláce na Můstku, cena může jít výrazně přes miliardu

Palác Euro s palácem Astra

Palác Euro s palácem Astra Zdroj: profimedia

Palác Euro
Václavské náměstí
Palác Euro
4
Fotogalerie

Největším realitním vlastníkem kolem spodní části Václavského náměstí a Jungmannova náměstí se stávají realitní fondy České pojišťovny a její mateřské Generali.

Český investor Tomáš Fiala, který je díky své ukrajinské skupině Dragon Capital jedním z nejbohatších cizinců v Kyjevě, prodává v Praze na Můstku paláce Euro a Astra.

Podle informací deníku E15 je kupcem Česká pojišťovna a její mateřská Generali. Cena bude pravděpodobně výrazně vyšší než 1,1 miliardy korun, které Fialova skupina za nemovitosti před třemi lety zaplatila.

„S ohledem na interní povahu informací nemohu poskytnout žádné detaily,“ reagovala mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková. Dragon Capital, ani společnost Mint Investments, která Fialově skupině investici spravuje, informace o chystaném prodeji nekomentovaly.

Cenu současné transakce neovlivnil jen masový hon na nemovitosti, ale i výše nájemného. „Administrativní budova byla úspěšná v předpronájmu volných ploch bez zásadních kompromisů na výši nájemného díky své unikátní lokalitě a možnosti uspokojit menší nájemce,“ sdělil Radek Procházka, šéf poradenské firmy Prochazka & Partners.

V případě Paláce Euro růstu hodnoty kromě realitní horečky nahrává také fakt, že v něm řetězec se sportovní obuví a oblečením Foot Locker otevře svou největší prodejnu ve střední Evropě.

Neméně důležitá je též lokalita. Paláce se nacházejí ve spodní části Václavského náměstí, kterou realitní trh považuje za prodloužení ulice Na Příkopě, po Pařížské nejdražší nákupní třídě v metropoli.
„Přetlak kapitálu hledajícího investice na těchto třídách je velice silný, výnosy jsou proto pod extrémním tlakem,“ uvedl investiční specialista, který si nepřál být jmenován.

Když Dragon Capital s pomocí Mint Investments paláce v roce 2014 kupoval, byl při kupní ceně 42 milionů eur počáteční roční výnos z investice těsně pod šest procent. Při aktuální transakci se minimálně na začátku jednání řešil výnos dokonce pod čtyři procenta.

Česká pojišťovna s Generali jsou už v realitách kolem Můstku dobře uchycené. Loni na podzim tam jejich realitní fond koupil Hotel Prague Inn, který je hned naproti Paláci Euro. Jen kousek odtud na Jungmannově náměstí pořídil fond patřící Generali secesní palác. Pro pojišťovny představují nemovitosti vhodný nástroj na zhodnocení volného kapitálu.

Prodávalo se u I. P. Pavlova i v Karlíně

V Praze se spolu s transakcí na Můstku ukončily ještě další dva významné realitní obchody. Privátní český investor koupil za blíže neurčenou cenu kancelářskou budovu u stanice metra I. P. Pavlova známou jako „Oberbank“.

V druhém případě prodal americký fond Invesco Real Estate první fázi administrativního komplexu Futurama u stanice metra Invalidovna. Novým majitelem je klient společnosti Caerus Investment Management. Na obou transakcích se podílela poradenská společnost Knight Frank.