České firmy se zájmy na Ukrajině věří ve stabilizaci situace

Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) poskytne Ukrajině 190 milionů eur na stavbu nového krytu nad čtvrtým černobylským reaktorem. (Foto ČTK)

Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) poskytne Ukrajině 190 milionů eur na stavbu nového krytu nad čtvrtým černobylským reaktorem. (Foto ČTK) Zdroj: ctk

České firmy, které jsou aktivní na ukrajinském trhu, vyčkávají, jak se vyvine napjatá situace v zemi. Brněnská VÚCHZ, která má na Ukrajině stavět pivovar, ale i mladoboleslavská Škoda Auto či brněnská Alta věří ve stabilizaci.

Brněnská společnost VÚCHZ, která vyrábí a dodává zařízení a technologické linky pro chemický, potravinářský či farmaceutický průmysl a pro zemědělství, by měla na Ukrajině stavět pivovar. „Smlouva je podepsaná, ale čekalo se na financování. Teď se neděje nic a je třeba počkat,“ řekla obchodní ředitelka Lenka Fialová. Přes ukrajinské zprostředkovatele měla firma rozpracované i další nabídky, ale i v tomto případě se vyčkává, až nepokoje pominou a politická situace bude stabilní. „Žádnou rozpracovanou zakázku na Ukrajině nyní nemáme,“ dodala Fialová.

Brněnská společnost Alta, která dodává obráběcí stroje a technologická zařízení pro strojírenství, hutnictví či energetiku, zatím vážnější dopady na podnikání na Ukrajině nepociťuje. „Ale eskalující nejistota a nestabilní situace nepředstavují pro byznys příznivé zprávy. Ukrajina je pro nás tradiční, dlouhodobý a významný ekonomický partner.
Doufáme, že se podaří v co nejkratší době najít optimální řešení hluboké politické krize,“ uvedl mluvčí Alty Antonín Murgaš. Zástupci Alty byli loni součástí podnikatelské skupiny, která po boku prezidenta Miloše Zemana navštívila Ukrajinu. Alta v Doněcku podepsala několik smluv v celkové hodnotě 1,5 miliardy korun.

Aktuální situace na Ukrajině ovlivní celkový obchod mladoboleslavské automobilky Škoda Auto, včetně trhu s novými vozy. „Vzhledem k překotnému vývoji je však momentálně příliš brzy na to, aby bylo možné vyhodnotit ekonomické dopady současné politické situace,“ řekl mluvčí automobilky Tomáš Kubík. „Věříme, že se co nejdříve podaří situaci stabilizovat ve prospěch místních obyvatel i obchodního prostředí,“ dodal.

Podle databáze Českého statistického úřadu se v loňském roce vývoz českých firem na Ukrajinu mírně snížil na 32,2 miliardy korun z předchozích 33,4 miliardy korun. Při současném zvýšení dovozu z Ukrajiny celková bilance vykázala přebytek 8,8 miliardy korun, což bylo o 2,3 miliardy méně proti roku 2012.

Napjatá politická situace na Ukrajině v úterý přerostla v ozbrojené srážky mezi opozicí a policií. Podle ukrajinského ministerstva zdravotnictví při střetech přišlo o život 25 lidí, dalších 241 lidí včetně policistů je vážně zraněno. Ukrajinské bezpečnostní složky nyní drží v obklíčení asi 10 tisíc lidí na náměstí Nezávislosti. Obě strany konfliktu se podle médií připravují k dalšímu střetu. Do Kyjeva míří z východu a jihu armádní posila. Po bezvýsledném nočním jednání se očekává další schůzka opozičních předáků s prezidentem Viktorem Janukovyčem. Násilí v Kyjevě kritizovala řada zemí, včetně Spojených států i Evropské unie. Dnes se k nim připojil i český prezident.