Zájem českých firem o daňové ráje slábne. Stahují se hlavně z Nizozemska

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Počet českých firem, které jsou kontrolovány z daňového ráje, ke konci září činil 12 915. Za letošní tři čtvrtletí se jejich počet snížil o 116, firmy opouštějí zejména Nizozemsko. Majitelé z daňových rájů aktuálně kontrolují 2,64 procenta českých firem a do jejich základního kapitálu investovali 336 miliard korun. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila poradenská společnost Bisnode.

"Atraktivita tradičních daňových rájů pro podnikatele slábne už od roku 2015. Zatímco ale počty firem, které jsou často jen formálně ovládány z daňového ráje, klesají pozvolna, významnější propad lze sledovat u objemu kapitálu upsaného v základním jmění. Za prvních devět měsíců letošního roku propadl o více než 73 miliard korun na 336 miliard korun. Celkový zahraniční kapitál v českých firmách se ve stejném období snížil o necelých 15 miliard," uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Odliv firem z daňových rájů dlouhodobě podle Bisnode táhne Nizozemsko, odkud odešlo 102 firem. S velkým odstupem následují Seychely (-36) a Britské Panenské ostrovy (-18). Naopak nejvíce nových firem za tři čtvrtletí přitáhly Hongkong s 23 firmami a Spojené arabské emiráty (18).

Jako daňové ráje se označují země s nízkým nebo žádným zdaněním zahraničních firem. Cílem vlád těchto zemí je přilákat zahraniční kapitál. Český stát podle analytiků přichází kvůli daňovým rájům až o desítky miliard korun ročně. Ještě větší škody ale způsobují praní špinavých peněz a zastírání trestné činnosti.

Téma daňových rájů se stalo aktuálním na jaře 2016, kdy aféra tzv. Panamských dokumentů odhalila, že desítky významných osob z politiky i byznysu ukrývají zisky v daňových rájích. Novou intenzitu téma nabralo loni na podzim, kdy zveřejnění velké série dokumentů označovaných jako Paradise Papers ukázalo, jak vlivní a velmi bohatí lidé tajně investují obrovské sumy v daňových rájích.