Chcete, aby vám policie mohla snáz rejdit v účtech? Babiš to zařídí!

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: CTK

Jak slíbili, tak činí: vláda vyhlašuje válku daňovým podvodníkům. Andrej Babiš chce zřídit centrální registr bankovních účtů. Policisté by tak mohli obratem ruky prolomit bankovní tajemství a zjistit, v jaké bance máte konto a kolik vám na něm právě leží.

Tolik hrubých a nepřátelských slov už si vzájemně adresovali, tolik síry na sebe nadštili. A teď to vypadá, že najdou společnou řeč. Společné téma k hovoru, kde konečně dojdou shody. Andrej Babiš se rozhodl oprášit nápad svého předchůdce ve funkci ministra financí, Miroslava Kalouska: chce zřídit centrální registr bankovních účtů, který by policistům pomohl účinněji potírat daňové podvody. Kalouskovi se ho prosadit nepodařilo. Registr tehdy zařízla ODS. Bude úspěšnější Babiš? A je vůbec o co stát?

Singer je proti

Snadné to Andrej Babiš mít nebude. Proti registru, který má obsahovat data o bankovních účtech, ale také o stavebním spoření, pojištění nebo vkladech v družstevních záložnách, je totiž Česká národní banka. A právě ji chtěl ministr pověřit správou nového rejstříku. Minulý týden o něm na zasedání vlády jednal guvernér České národní banky Miroslav Singer a prý to byla debata vpravdě vzrušená.

Podle nejčernějších odhadů ročně stát kvůli daňovým podvodům přichází o dvě stě miliard. Střízlivější odhady hovoří o polovičce. Tak nebo onak, slušná sumička – která by dokázala vykrýt schodek rozpočtu nebo aspoň jeho převážnou část.

Podvodníci jsou rychlí, musíme být taky

Daňoví podvodníci (zejména ti, kterým se nechce do placení DPH a spotřební daně) přesouvají peníze rychle. Takže musíme být schopni stejně rychle reagovat. Tak argumentují policisté specializovaní na vyhledávání daňových úniků a spolu s nimi další vládní zastánce registru – ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Ze stejného důvodu je registru nakloněn i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Policistům by prý registr hodně usnadnil práci.

Bankovní tajemství dokážou policisté (se souhlasem státního zástupce) prolomit už dnes. V praxi však musí nejdřív obeslat všechny banky a ptát se, u které má firma účet.

Odpověď údajně dostávají policisté z bank přibližně během 24 hodin. Podle slov ministra Chovance však banky klienta někdy upozorní, že se o jeho konto policie zajímá.

Registr by umožňoval znát údaje o účtech okamžitě.

Celý článek si můžete přečíst na webu Peníze.cz

David Klimeš: Babiš míchá nebezpečný koktejl