ČSSD chystá návrat zrušených sociálních dávek a chce silnou státní banku

Michal Hašek a Bohuslav Sobotka

Michal Hašek a Bohuslav Sobotka

Obnovení porodného na tři děti či znovuzavedení nemocenské v prvních třech dnech v omezené výši. To jsou některé body z detailního volebního programu sociálních demokratů, který dnes schválilo předsednictvo strany.

„Základem je v podstatě prosperita se sociální citlivostí a respektem k životnímu prostředí. Takový ten baťovský duch by z toho měl vyplývat,“ řekla po jednání místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková.

Program vychází z 11 bodů, které už sociální demokraté představili před dvěma týdny. Zasadit se chtějí o vznik nových pracovních míst, postupné zvýšení minimální mzdy na 12 tisíc korun, snížení DPH na léky nebo zrušení poplatků ve zdravotnictví s výjimkou příspěvku na stravu v nemocnici.

ČSSD také slibuje zajistit lidem lepší ochranu před lichváři a zpřísnit dohled nad exekutory. Seniorům by chtěla obnovit valorizaci důchodů podle míry inflace. Mezi tradiční body sociálnědemokratického programu patří zavedení registračních pokladen a majetkových přiznání.

Zásadní součástí programu je podle Gajdůškové podpora rodin s dětmi a služeb ve vzdělávacím systému od mateřských školek až po vysoké školy. Obce chce ČSSD například finančně motivovat k výstavbě nových školek jako zařízení, která by se do budoucna mohla přizpůsobit demografickému vývoji a mohla sloužit víceúčelově.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka pro deník Právo navíc uvedl, že je pro vytvoření silné státní banky. Jeho strana by ráda posílila stávající Českomoravskou záruční a rozvojovou banku, která by nadále poskytovala programy státní podpory podnikání a také nabízela univerzální komerční služby.

Úplný program bude zveřejněn při oficiálním zahájení kampaně v Moravskoslezském kraji, k dispozici pak bude na webových stránkách strany, řekl mluvčí strany Martin Ayrer. Prodlevu zdůvodnil potřebou korektur finální verze.