Do lékáren se opět vrátí konopí, očekává se ale, že bude dražší

Pěstírna léčebného konopí v severním Izraeli

Pěstírna léčebného konopí v severním Izraeli Zdroj: Reuters

Pěstírna lékařského konopí v severním Izraeli
Pěstírna léčebného konopí v severním Izraeli
Pěstírna léčebného konopí v severním Izraeli
Pěstírna léčebného konopí v severním Izraeli
Pěstírna léčebného konopí v severním Izraeli
18
Fotogalerie

Po dvou měsících se našel dovozce, který má zájem dodávat léčebné konopí do Česka. Jak deníku E15 potvrdilo ministerstvo zdravotnictví, získal už od inspektorátu omamných a psychotropních látek potřebné povolení k dovozu léčebného konopí. Dodávka už touto dobou má být v České republice, do lékáren se dostane během několika týdnů.

„Aktuálně je třeba vyčkat na certifikát kvality,“ vysvětlila mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová. Jaká firma chce konopí dovážet, to neprozradila. „S ohledem na to, že se jedná o dovoz a distribuci návykové látky, nebudeme z bezpečnostních důvodů název tohoto subjektu sdělovat,“ uvedla Čechová.

Léčebné konopí není v lékárnách dostupné od začátku února. Předchozí český dodavatel nedoložil vyžadované doklady. Sehnat nového českého pěstitele se Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv nedaří. Dvě zakázky musel zrušit. Podle lidí z oboru byly podmínky pro dodavatele velmi nevýhodné.

Hlavní světový producent léčebného konopí je nizozemská firma Bedrocan. Od té k nám bylo před lety léčebné konopí dováženo, ale stálo zhruba 300 korun za gram. To je třikrát více než tuzemské konopí, které v březnu 2016 dodala slušovická firma Elkoplast, která ale nedokázala sehnat potřebný certifikát.

Odborník na léčbu bolesti Radovan Hřib uvádí, že pacientům předepisoval asi půl gramu denně, tedy 15 gramů za měsíc. České konopí vyšlo pacienta na 1500 korun měsíčně, při ceně 300 korun za gram by to ale bylo 4500 korun. „Cena není u dovozového konopí nijak regulována, záleží tedy na distributorovi, za jakou cenu jej nabídne, a na lékárnách, jakou výši obchodní přirážky uplatní,“ doplňuje mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Lucie Přinesdomová.