Hnutí ANO má další dva kandidáty na prezidenta. Čeká na rozhodnutí Babiše

Hnutí ANO má kromě Babiše další dva kandidáty na prezidenta.

Hnutí ANO má kromě Babiše další dva kandidáty na prezidenta. Zdroj: E15 Michael Tomeš

Hnutí ANO má případně další dva kandidáty, kteří by se mohli ucházet o post prezidenta. Na dnešní tiskové konferenci po jednání stínové vlády hnutí ANO to řekl bývalý premiér Andrej Babiš. Sám chce rozhodnutí ohledně své kandidatury oznámit 28. října.

„Hnutí ANO má ještě dva kandidáty. Jsem přesvědčen, že jsou určitě lepší než ti, kteří tam chtějí být,“ uvedl předseda hnutí. „Čekáme na rozhodnutí Andreje Babiše, naši podporu má. V zásadě nebudeme řešit nic dřív, než on se rozhodne,“ doplnila šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Babiš už dříve poznamenal, že pokud se rozhodne kandidovat, spolehne se na podpisy poslanců. Těch je potřeba 20 a ANO má ve Sněmovně 72 křesel. Původně tvrdil, že bude sbírat podpisy občanů. Těch je pro prezidentskou kandidaturu potřeba 50 tisíc.

Babiš od začátku léta jezdí po Česku za voliči, pořídil si k tomu obytný vůz. Odmítá tvrzení, že jde o kampaň před prezidentskými volbami. Cesty podniká jako předseda hnutí ANO v souvislosti se senátními a komunálními volbami, řekl už dřív.

Podle aktuálního volebního modelu agentury Median má Babiš pro první kolo prezidentské volby stále největší podíl hlasů, ale v druhém kole by ho porazil někdejší vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel. V prvním kole se na společné třetí místo za Babišem a Pavlem posunuli senátor Marek Hilšer a bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová.