Holešovický Vnitroblock se otevírá investorům

Interiér projektu Vnitroblock v Praze-Holešovicích.

Interiér projektu Vnitroblock v Praze-Holešovicích. Zdroj: Vnitroblock

Interiér projektu Vnitroblock v Praze-Holešovicích.
Interiér projektu Vnitroblock v Praze-Holešovicích.
Interiér projektu Vnitroblock v Praze-Holešovicích.
Interiér projektu Vnitroblock v Praze-Holešovicích.
5
Fotogalerie

Už i za hranicemi hipsterské komunity známé centrum Vnitroblock v Praze 7 chystá výraznou expanzi. Ve hře je v budoucnu též odkup nemovitosti od současného majitele.

Multifunkční prostor Vnitroblock fungující v Praze-Holešovicích místo bývalé továrničky chystá výrazné rozšíření. V plánu je zaplnění celého prostoru mezi ulicemi Tusarova a Dělnická. Chybějící kapitál mají dodat privátní investoři prostřednictvím půjček. Banky totiž zatím vnímají podobný projekt s mladými majiteli jako příliš rizikový.

„Nyní jsme v jedné třetině projektu. Na dodělání zbylé části potřebujeme získat kolem třiceti milionů korun,“ řekl spolumajitel Vnitroblocku Lukáš Žďárský.

Kromě současné kavárny a pořádání řady kulturních akcí se bývalý průmyslový prostor zaplní také obchodem s potravinami, vznikne eventová hala a minipivovar, bude tam coworkingové centrum. Nejdříve ale musí provozovatelé získat od místního stavebního úřadu kolaudační razítko.

Projekt je spočítaný tak, aby se do pěti let investovaný kapitál vrátil. Majitelé Vnitroblocku nabízejí investorům za půjčené peníze výnos kolem osmi procent. Kdo dá milion korun a více, bude odměněn ještě štědřeji. Když by někdo přišel s velkou nabídkou, nebrání se ani k jeho přibrání mezi majitele. Neberou však každého. „V létě jsme odmítli velkého investora, protože se nám nelíbil původ peněz,“ dodal mladý podnikatel.  

Peníze chtějí vlastníci projektu sehnat do půl roku. První soukromé investory již Vnitroblock získal. Patří mezi ně například spolumajitel kloboučnického podniku Tonak Michael Tělecký.

Úskalím prostoru v Holešovicích je, že majitel nemovitosti Tomáš Uvíra tam v budoucnu plánuje výstavbu několika desítek bytů. V případě úspěchu multifunkčního projektu je ale tento bývalý šéf České exportní banky ochotný Vnitroblocku prodloužit smlouvu až do roku 2027. „Navíc jsme dali nabídku, že bychom v budoucnosti celou nemovitost odkoupili,“ dodal jeden z provozovatelů Vnitroblocku.

Zakladatelé prostoru Lukáš Žďárský a Jakub Zajíc se do podobného projektu nevrhli poprvé. Mají už za sebou provoz Kavárny, co hledá jméno na Smíchově v místě bývalé truhlárny a Radlické kulturní sportovny. Oba prostory již ale nefungují. Mimo jiné kvůli chybějící kolaudaci. Minimálně v Radlicích ale podnikatelé pracují na tom, aby sportovna znovu ožila.


V Česku se blíží prezidentské volby. Vše o nich čtěte zde >>>