Hřib nabídl opozici místa v dozorčích radách. Neadekvátní, míní ODS a ANO

Alexandra Udženija

Alexandra Udženija Zdroj: ČTK

Jan Stuchlík
2
Fotogalerie

Na pražském magistrátu se vyjednává o zastoupení v dozorčích radách městských firem. Nejsou mezi nimi žádné důležité posty, říkají ANO a ODS.

Opoziční strany na pražském magistrátu ANO a ODS by mohly získat místa v sedmi dozorčích radách městských firem a v jednom výboru. Nabídka jim přišla od pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti).

Podle předsedkyně zastupitelů ODS Alexandry Udženija mají straně připadnout místa v Kolektorech Praha, Pražských službách, Technologiích hlavního města Prahy a Zdroji pitné vody Káraný. Hnutí ANO by mělo obsadit místa v technické správě komunikací, Pražské vodohospodářské společnosti, Úpravně vody Želivka a pozici ve výboru pro audit v dopravním podniku.

Mezi nabízenými radami tak chybějí ty prestižnější z nich, kde byla opozice tradičně zastoupená. „V dopravním podniku měla opozice historicky vždy zastoupení, protože se jedná o podnik, který nejvíc čerpá z rozpočtu hlavního města. Koalice zde nenabídla opozici ani jedno místo,“ uvedla Udženija.

„Není to příliš seriózní postavení pro opozici, která má přibližně stejný počet zastupitelů jako koaliční strany,“ míní za zastupitele ANO Patrik Nacher. Hnutí ANO má sice obsadit místo ve výboru pro audit v dopravním podniku, podle Nachera to však není statutární orgán. „Výbor umožňuje mnohem lépe realizovat úlohu opozice, tedy kontrolovat,“ oponuje Hřib.

Nacher nicméně míní, že není na místě nabídku „teatrálně odmítat“. „Opozice by prostor někde mít měla. Potřebujeme vědět, co se ve firmách děje,“ řekl. Oba opoziční kluby se nabídku teprve chystají prodiskutovat.

„Je to velmi úsměvné. Koalice slibovala, že bude opozici do všeho zapojovat. A pak nabídne nejsilnější straně pouze čtyři místa v radách,“ hodnotí nabídku Udženija.

Hnutí ANO zvažuje, že přijde za koalicí s vlastním návrhem rozdělení míst v dozorčích radách. „Návrh by vycházel z nějaké logiky, velikosti našeho klubu a zkušenosti,“ řekl Nacher s tím, že jde i o politickou důstojnost. Nechtěl uvést, o které podniky by ANO mělo zájem, typově by se ale mělo jednat například o dopravní podnik a jemu podobné.

Koalice Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil pro Prahu již vyměnila dozorčí rady dopravního podniku, Výstaviště a TSK, kde zbylo jedno místo pro opozici. Vedení Prahy chce také odvolat část členů dozorčí rady Kongresového centra, kde dosud sedí bývalá primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Změny by se také měly dotknout dozorčích rad Operátora ICT, Pražských vodovodů a kanalizací či Obecního domu.