K hromadné žalobě na Volkswagen se kvůli dieselgate připojí sedm tisíc Čechů

Ilustrační foto.

Ilustrační foto. Zdroj: Profimedia

Společnost DieselGate, která zastupuje tuzemské zájemce o podání žaloby na německý koncern VW kvůli aféře dieselgate, sesbírala sedm tisíc přihlášek poškozených. Klienty přestane kvůli blížící se promlčecí lhůtě přijímat 31. srpna.

K promlčení dojde 18. září, kdy uplyne tříletá lhůta od vypuknutí skandálu. Po uzavření přihlášek bude společnost zpracovávat podklady pro podání žaloby těch poškozených, kteří se rozhodli k žalobě připojit na poslední chvíli.

DieselGate slibuje poškozeným, že mohou přihlášením k žalobě získat minimální náhradu za jedno auto ve výši 125 tisíc korun. Výše požadovaného odškodného vychází z mimosoudní dohody uzavřené koncernem Volkswagen v USA, kde se tento koncern zavázal vyplatit poškozeným částku ve výši minimálně 5100 USD. Společnost DieselGate již z vlastních zdrojů zaplatila za žalující soudní poplatek 1,83 milionu korun.

Další nespokojení vlastníci koncernových aut se už loni připojili k další žalobě na automobilku prostřednictvím společnosti Safe Diesel, která žadatele o odškodnění také sdružuje. Podle webu Seznam Zprávy by společnost mohla podat téměř dva tisíce žalob.

Aféra vypukla před třemi lety, kdy americké úřady zjistily, že značky koncernu VW, včetně Škody, k motorům TDI s emisní normou Euro 5 instalovaly software, který uměl rozpoznat homologační měření emisí a upravit režim motoru tak, aby testem prošel. V běžném provozu však byly emise vyšší. Celkově se problém dotkl 11 milionů aut, z toho 1,2 milionu škodovek. V Česku se týká asi 165 tisíc aut, ze dvou třetin značky Škoda.