Kobky na pražských náplavkách už mají nájemce. K Vltavě se vrátí galerie i Bajkazyl

Jednu z kobek bude mít k dispozici i pobočka městské knihovny.

Jednu z kobek bude mít k dispozici i pobočka městské knihovny. Zdroj: David Zima

Kobky na Rašínově nábřeží už dostávají konkrétní podobu.
Prostory již znají svoje pronajímatele.
Nahlédněte dovnitř rekonstruovaných kobek na Rašínově nábřeží. V létě by zde měly vznikat první originální podniky.
Otevření se kvůli prodloužení staveních prací posouvá na září.
Vznikne zde mix originálních gastro zařízení, ateliérů či galerií.
7
Fotogalerie

Proměna pražských náplavek se chýlí ke konci. Nájemci zrekonstruovaných kobek na březích Vltavy jsou vybráni,  v nově upravených prostorech se otevřou například kavárny nebo ateliéry. Na dvě kobky pražský magistrát vypíše dodatečné výběrové řízení.

„Kobku na Rašínově nábřeží bude provozovat společnost Tiskárna na vzduchu, která zde vytvoří kavárnu s barem. V jedné z kobek na Horním nábřeží, kterou získala  eveningová agentura ŠAFY, vznikne ateliér,“ přibližuje Jiří Sulženko, kurátor pražských náplavek ze společnosti Trade Centre Praha, která náplavky spravuje.

V dalších dvou prostorech na Horním nábřeží otevřou kavárny, na zbylé dvě kobky se vypíše dodateční výběrové řízení. Provozovatele vybere komise složena ze zástupců Magistrátu hlavního města Praha a společnosti Trade Centre Praha.

„Kromě toho se na náplavku vrátí dosavadní provozovatelé - Bajkazyl, Avoid Gallery nebo Galerie Nábřeží, zároveň se na Hořejší nábřeží dostane díky výpůjční smlouvě i pobočka městské knihovny,“ upřesnil Sulženko.

Kvůli zdržení stavebních prací se kobky otevřou později, než se plánovalo. Na poslední dva dny v červenci je podle radního Jana Chabra (TOP 09) plánováno osazení kobek skleněnými výlohami. V srpnu budou prostory postupně předávány nájemcům. "Dále záleží na nich, jak rychle kobky připraví k provozu," uvedl Chabr. Vnitřní vybavení si totiž provozovatelé musejí zajistit sami.

Samotná rekonstrukce kobek podle architektonického návrhu Petra Jandy a studia Brainwork přišla město na více než 110 milionů korun. Celkové náklady na úpravu pražských náplavek se pohybují podle Chabra okolo 300 až 400 milionů korun.