Kubice schválil ochranku pro Zemanovu dceru

Miloš Zeman s dcerou Kateřinou

Miloš Zeman s dcerou Kateřinou Zdroj: E15 Dusan Kutner

Dcera budoucího prezidenta Miloše Zemana Kateřina dostane ochranku. Schválil jí ministr vnitra Jan Kubice, který už dříve avizoval, že na žádost Zemanova volebního štábu kývne. Ochranku dostala kromě Zemana také jeho žena Ivana.

„Na základě mojí žádosti to (ochranu Kateřiny Zemanové) pan ministr odsouhlasil a my už budeme pouze komunikovat se členy rodiny intenzitu ochrany,“ uvedl náměstek policejního prezidenta Tomáš Kužel. Zemanova dcera podle něho má „určitým způsobem“ ochranku již nyní.

Podoba Zemanovy ochrany se podle Kuželova dřívějšího vyjádření změní po jeho inauguraci a nástupu na Hrad. Zemana dosud chránila kromě policistů také soukromá bezpečnostní služba Sub S.A., kterou dříve spoluvlastnil Kubice. Současný majitel agentury Hynek Vlas Lidovým novinám řekl, že jejich ochrana budoucí hlavy státu skončila a policie převzala veškeré kompetence. Zeman dříve ostře kritizoval postup policejní ochranky při střelbě z airsoftové pistole na prezidenta Václava Klause loni v září. Bodyguardy označil za amatéry.

Zeman se ve čtvrtek po víkendovém odpočinku na chalupě v Novém Veselí na Žďársku vrátil do Prahy. Dnes se sejde s hradním kancléřem Jiřím Weiglem a šéfem Správy Pražského hradu Ivo Velíškem. Oběma chce nabídnout, aby na Hradě zůstali i po odchodu Václava Klause, Weigl ale dal už dříve najevo, že odejde se svým současným zaměstnavatelem a stane ve vedení vznikajícího Klausova institutu.

Miloš Zeman oznámil, že má již vybrané své budoucí spolupracovníky. Jedním z nich bude jeho tajemník Jaroslav Hlinovský, bývalý zaměstnanec komunistického funkcionáře a Zemanova přítele Miroslava Šloufa. Další jména neprozradil.

Zeman už dříve řekl, že bude spoléhat na lidi ze svého volebního štábu. V něm kromě Hlinovského působil například jako volební manažer Vladimír Kruliš, mediální poradce dělali bývalý šéf Slovenské televize a Markízy Roman Lipták a někdejší mluvčí Topolánkovy vlády Jana Bartošová. Jako mluvčí kampaně působila studentka politologie Hana Burianová.