Kupon na MHD nezdraží jednorázově, ale každý rok o 365 korun, navrhuje klub Prahy Sobě

Lítačka

Lítačka Zdroj: Profimedia.cz

Lítačku mohou mít cestující nově v mobilu.
Adam Scheinherr
3
Fotogalerie

Klub Prahy Sobě a náměstek pražského primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě) budou v koalici prosazovat, aby se roční kupon na MHD od začátku příštího roku zdražil o korunu denně, tedy o 365 korun. Návrh představil šéf klubu Jan Čižinský na svém twitteru. Podobné zdražení by se mělo opakovat i v dalších letech. Kromě toho chce klub také zdražit jednorázové jízdné, upravit systém slev a zvýšit cenu parkovacích karet. Koaliční Piráti uvedli, že odmítají "drastické zdražení ročního kuponu".

Deník E15 minulý týden upozornil, že Scheinherr na jednání s koaličními partnery představil také návrh, který by počítal se zdražením například ročního kuponu až o téměř dva tisíce korun. Na dotaz deníku E15 to uvedla radní Hana Marvanová (STAN). Scheinherrův záměr zvýšit cenu ročního kuponu v této míře potvrdil také předseda Odborů DP Praha Luboš Olejár s odkazem na jednání zástupců města s odborovými organizacemi DPP, které proběhlo minulý týden ve středu.

Zpráva o představeném návrhu vyvolala kritiku. Scheinherr informaci, že by se měl kupon zdražit jednorázově, v pondělí popřel.

Zdražení je ale podle něj nutné, protože podíl tržeb z jízdného na nákladech na provoz pražské MHD každý rok klesá. Podle náměstka měl být letos kolem 19 procent, v důsledku propadu daného pandemií koronaviru možná číslo klesne až na 12 procent.

Navržené zdražování o korunu denně by mělo podle Scheinherra tento trend stabilizovat a zajistit, aby tržby reflektovaly růst nákladů. Klub Prahy Sobě návrh opírá o materiál, který zpracoval organizátor pražské dopravy Ropid spolu s poradenskou společností Deloitte. Právě z toho pochází částka 5500 korun, která vyvolala minulý týden rozruch.

Piráti už minulý týden uvedli, že odmítají drastické zdražení ročního kuponu na 5500 korun, dnes doplnili, že prosazují zlevnění měsíčního kuponu. „Prioritou je pro nás zlevnění měsíčního kuponu, aby se jeho cena přiblížila jedné dvanáctině ročního kuponu tak, abychom chránili nízkopříjmové skupiny obyvatel,“ uvedl primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Čižinský řekl, že se Praha Sobě snaží najít způsob, jak umožnit měsíční splácení ročního kuponu bez toho, aby bylo nutné to řešit formou finančního nástroje, který by mohl vést ke vzniku dluhových pastí.

Zdražit by se měly podle návrhu Prahy Sobě i jednorázové jízdenky. „Jednorázové jízdenky bychom chtěli zdražit také od ledna, ale konkrétní sazbu ještě nemáme, je to o jednání s koaličními partnery,“ vysvětlil Scheinherr. Součástí navrhovaných změn v tarifu má být podle návrhu také zrušení některých slev, které podle Prahy Sobě nedávají ekonomický smysl, a naopak posílení slev pro zdravotně postižené. Celkem by podle Scheinherra měl podnik získat o 700 milionů korun ročně více.

Praha Sobě chce zdražení jízdného doplnit také zdražením parkovacích karet, výši zatím náměstek neuvedl. O možném zvyšování cen již mluvila koncepce parkování, kterou si nechal magistrát zpracovat a kterou před časem schválila rada.

Praha roční kupon na MHD v roce 2015 zlevnila z původních 4750 korun na 3650. Fungování pražské MHD loni vyšlo asi na 21 miliard korun, a magistrát ho dotoval částkou zhruba 17 miliard. Scheinherr v pondělí upozornil, že pokud by měla být MHD financována pouze z jízdného, cestující by za roční kupon zaplatil 18 tisíc korun.

Hřib v této souvislosti zopakoval pirátské stanovisko z minulého týdne, že prioritou pro dopravní podnik by měly být vnitřní úspory a transparentní hospodaření. „Zejména v oblasti výběrových řízení a zakázek je nutné nastavit jasná pravidla v reakci na to, co se tam dělo v minulosti,“ uvedl.

Scheinherr reagoval, že úspory se snaží v dopravním podniku hledat od doby, kdy nastoupil do funkce, a že již byly uzavřeny nové smlouvy, které pro podnik znamenají desítky až stovky milionů korun ročně navíc. „Kritiku od koaličních partnerů spíše nechápu, protože sami nepřišli s žádnými návrhy,“ dodal.

V Praze od voleb v roce 2018 vládne koalice Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN), které mají v 65členném zastupitelstvu většinu 39 hlasů. V opozici jsou ODS a ANO.