Lidé o Senát nemají zájem, volila necelá pětina

Krajské a senátní volby 2012

Krajské a senátní volby 2012 Zdroj: ctk

Ke druhému kolu senátních voleb přišlo 18,6 procenta oprávněných voličů. Výjimečně se počet voličů dostal přes 30 procent, v některých okrscích se ale účast počítá jen v jednotkách procent.

Ve čtyřech pražských senátních obvodech odvolilo kolem 15 procent lidí. Jen v některých okrscích dosáhla volební účast 20 procent. Jeden člen volební komise v Londýnské ulici odmítnul v pátek po 22:00 místnost opustit, chtěl prý hlídat hlasovací lístky. Policisté ho předvedli k podání vysvětlení.

V Mladé Boleslavi byla volební účast 26,56 procenta, v Benešově 15,3 procenta. V obou okrscích přišlo k volbám víc lidí v sobotu než v pátek.

Podle oslovených členů volebních komisí českobudějovického volebního obvodu k volbám dnes během prvním dvou hodin přišlo hlasovat 12 až 21 procent lidí, v průměru dosáhla účast 17,71 procenta. Na vesnicích je volební účast nižší. Na nízkém zájmu o volby se podle nich projevila neúčast levicových voličů, protože se do druhého kola probojovali dva pravicoví kandidáti. Někteří starší voliči si prý stěžovali, že domů nedostali obálky s hlasovacími lístky, další o druhém kole nevěděli.

V Plzeňském kraji volebního práva zatím využilo kolem 20 procent voličů. Ovšem v šumavské Modravě na Klatovsku jich přišlo volit již 34 procent. Naopak nejnižší zájem o volby registrovali v Čečovicích na Domažlicku, kde ze 64 zapsaných voličů přišli hlasovat zatím jen čtyři lidé, tedy asi 6,3 procenta.

Na Chomutovsku, Ústecku a Teplicku v Ústeckém kraji volební komise zatím registrují účast okolo 15 procent voličů. Nejvyšší, přes dvacet procent, odhadují v centru Chomutova. Jen 10,54 procenta voličů přišlo hlasovat v obvodě Sokolově v Karlovarském kraji. Některé jednotlivé okrsky hlásí i nižší účast, například v Toužimi se pohybuje kolem pěti procent.

Rostoucí tendenci má podle podle Zdeňka Valáška z Krajského úřadu v Liberci zájem voličů na Jablonecku. Před polednem byl zatím kolem deseti procent, celkem se nakonec vyšplhala na 19,9 procenta.

Zhruba pětina voličů se dostavila na Třebíčsku. Pouhá tři procenta přišla volit v okrsku Forum v centru města, kde jsou na seznamu zapsáni lidé s trvalým bydlištěm na radnici.

Ve třech volebních obvodech Královéhradeckého a Pardubického kraje je volební účast nižší než v prvním kole. „Určitě je to nižší než v prvním kole, dosud u nás odvolilo 16,9 procenta voličů,“ řekla členka volební komise v České Čermné na Náchodsku. Na Svitavsku odvolilo 15 procent lidí.

Na jihu Moravy přišlo v Brně k urnám 14,5 procent voličů, ale na Břeclavsku byla účast ještě nižší. Tady projevilo zájem o volby jen asi 13 procent lidí.

O několik procent vyšší, asi patnáctiprocentní, byla účast v Moravskoslezském kraji. Jednotlivé okrsky hlásí mezi deseti a dvaceti procenty. Zlínský kraj pak hlásí zhruba dvacetiprocentní volební účast, v některých okrscích přišlo kolem třiceti procent voličů. Celý volební obvod Zlín zaznamenal necelých 27 procent voličů.