Babiš a Faltýnek požádají o vydání ke stíhání. Imunitní výbor navíc nevyslechne Komárka

Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek - ilustrační snímek.

Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek - ilustrační snímek. Zdroj: Petr Hloušek / Právo / Profimedia

Andrej Babiš, Jaroslav Faltýnek
Andrej Babiš, Jaroslav Faltýnek
Premiér Andrej Babiš (ANO).
Premiér Andrej Babiš (ANO).
Andrej Babiš, Jaroslav Faltýnek
9
Fotogalerie

Premiér Andrej Babiš a místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek požádají Poslaneckou sněmovnu o vydání ke stíhání v kauze Čapí hnízdo. Oba mají v úterý vypovídat na jednání mandátového a imunitního výboru, jehož členové by měli již dospět k doporučení pro plénum. Členové výboru se zkraje schůze dohodli, že nevyslyší výpověď expolicisty Jiřího Komárka, neboť nebyl zbaven mlčenlivosti.  

"Požádáme o vydání a nemá to žádnou souvislost se schůzí o jednání o důvěře vládě," uvedl Babiš. Podle obou politiků nemají policisté pro jejich obvinění důkazy a zatajují důkazy, které naopak jejich vinu vyvracejí.

Babiš před jednáním výboru uvedl, že lituje, že ministr vnitra Lubomír Metnar (za ANO) nezbavil mlčenlivosti bývalého detektiva Jiřího Komárka, který byl pozván na úterní jednání. Míní, že má ke kauze podobný postoj. "Tenhle komplot zorganizovala mafie, která tady dlouho kradla miliardy," prohlásil Babiš. Členové mandátového a imunitního výboru se na začátku úterní schůze dohodli, že Komárka nevyslyší, když nebyl zbaven mlčenlivosti. Bývalý policista o tom byl informován a zřejmě tedy nepřijde.

Premiér také ostře zkritizoval zprávu Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF), která se týká Čapího hnízda. Prohlásil, že se v ní nepíše o tom, že by byl spáchán podvod. Tvrdí také, že se zpráva jeho a Faltýnka vůbec netýká. "Nikdo nic neukradl, nebyla žádná korupce," řekl Babiš.

"Já samozřejmě oceňuji, že se chce pan Babiš nechat vydat, jenom pevně doufám, že předem nejsou dohodnutí s SPD, případně s komunisty, že je nevydají oni. To by byla pěkná šaškárna na občany," reagoval člen mandátového výboru Petr Gazdík (STAN), který potvrdil, že spolu s Piráty opět požádají o předřazení bodu vydání před hlasováním o důvěře vládě.

Členové výborů za hnutí ANO již přislíbili, že k rozhodnutí o vydání či nevydání poslanců dojdou ještě dnes, před schůzí Poslanecké sněmovny. "Jsem si jist, že výbor dnes rozhodne, protože poslanci ANO v čele s panem kolegou Ladislavem Oklešťkem mi dali osobně své čestné slovo. Předpokládám, že slovo poslance ANO a slovo muže má ještě pořád váhu," dodal Gazdík.

Výpověď pana Komárka podle opozičních poslanců nemůže nic změnit. "Pan Komárek samozřejmě může přijít, ale může mluvit jen o tom, co není kryto mlčenlivostí. Tedy o ničem víc, než co jsme si přečetli v novinách," uvedla bývalá ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). "Nebude to mít žádný význam, protože podle mého názoru pan Komárek neměl být pozván nad rámec úkolu, který má mandátový a imunitní výbor. Já jeho pozvání pokládám za hrubou chybu," souhlasí šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Poslanec Marek Výborný z KDU-ČSL a člen výboru kritizuje Babiše za jeho slova mířená na všechny strany. "Ta jeho vyjadřování jsou mimoběžná, on tady obviňuje novináře, obviňuje politiky, poslance, policii. Co mě šokovalo na vyjádření pana premiéra bylo, že napadl nezávislost soudů. To je velmi nebezpečné pro Českou republiku a pro politickou kulturu," řekl Výborný.