Mladí lékaři kritizují Němečka: Nový zákon nepomůže, kvalita přípravy se propadá

lékař

lékař Zdroj: profimedia.cz

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček na sjezdu ČLK
Svatopluk Němeček
3
Fotogalerie

Jako fíkovým listem chce vláda novelou zákona o vzdělávání lékařů pouze zakrýt svůj nezájem, tvrdí předseda spolku Mladí lékaři Jiří Šedo. Pro ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) to není před závěrečným projednáváním novely ve sněmovně dobrá vizitka. Norma je totiž jednou z hlavních zbraní, které nabídl proti nedostatku lékařů v českých nemocnicích.

Ministr Němeček navrhuje mírné snížení počtu oborů, ve kterých se mohou mladí lékaři specializovat. Tím by mohli být více nahraditelní. U některých oborů lehce zkracuje délku vzdělávání. Upřesňuje také podmínky, jak na mladé lékaře v přípravě musí dohlížet nebo je dozorovat zkušený specialista.

„Cíl je stabilizovat a zkvalitnit systém specializačního vzdělávání. Stávající nastavení bylo vyhodnoceno jako jeden z důvodů odchodu zejména čerstvých absolventů do jiných států,“ uvádí Němeček.

Jenže zástupce samotných mladých lékařů nepřesvědčil ani trochu. „Novela neřeší žádný ze skutečně podstatných problémů specializační přípravy lékařů, proto v praxi neočekáváme větší pozitivní přínos, pokud bude v aktuálním znění schválena,“ uvedl Šedo. „Jsme přesvědčeni, že novela je pouze jakýmsi fíkovým listem, který zakrývá nezájem vlády začít systematicky řešit propadající se kvalitu přípravy nové generace specialistů,“ dodal s tím, že problém neřešily ani předchozí vlády.

Ministrovi podle Šeda chyběla vize, jak by se vzdělávání mělo zlepšit, a při vyjednávání o novele se jen snažil všem vyhovět. Problémů však v současnosti je v přípravě mladých lékařů víc. Nejsou dobře nastavené motivace nemocnic, ve kterých mladí lékaři pracují, vzdělávání mladých je pro ně zátěž. Školitelé ve velkých nemocnicích zase nemají motivaci dobře vzdělávat. „Dokud nebudeme řešit skutečnou příčinu a pouze donekonečna upravovat pravidla, bude problém časem ještě větší,“ říká Šedo.

Závěrečné jednání o novele si poslanci naplánovali na nejbližší schůzi, která začíná příští týden.