Modré zóny letos nepřestanou platit ani o Vánocích. Pouze Praha 3 chystá výjimku

Parkování v Praze

Parkování v Praze Zdroj: Topic Petr/Mlada fronta E15

Jarov se přidá ke zbytku Prahy 3 v rámci placeného parkování.
Mobilní pisoáry na pražské Letné stojí v modré parkovací zóně.
V Praze 3 a 7 zruší na téměř dva týdny platnost modrých parkovacích zón.
Praha 8 začala vydávat
V Praze 8 začnou parkovací zóny platit na podzim (ilustrační foto).
12
Fotogalerie

 V zónách placeného stání v hlavním městě řidiči o vánočních svátcích zdarma zaparkují pouze v Praze 3. Ostatní městské části výjimky neplánují. Pro místní obyvatele, kteří mají parkování v modrých zónách zaplacené, by to prý znamenalo komplikace. Některé radnice ovšem umožní bezplatné parkování ve smíšených zónách určených pro řidiče bez parkovacích karet. Změny začnou platit ve středu 21. prosince, respektive v pátek 23. prosince, a budou platit do začátku ledna. V minulosti většina radnic parkovací zóny o svátcích rušila.

Modré parkovací zóny, které na základě parkovacích karet umožňují parkování obyvatelům příslušné městské části, platí v Praze 1, 2, 3, na části Prahy 5 a 6, v Praze 7 a 8 a dalších od centra odlehlejších místech. Placené parkování zruší o svátcích pouze žižkovská radnice. "Chceme vyjít vstříc občanům v období, kdy mají zvýšený počet návštěv," sdělila mluvčí úřadu Michaela Luňáčková. Výjimka bude platit od 23. prosince do 2. ledna. Praha 8 o parkování zdarma zatím nerozhodla, ale zvažuje jej.

Kromě modrých zón existují v metropoli ještě smíšené zóny, v nichž za určitých podmínek a za poplatek mohou zaparkovat i nerezidenti. Právě pro tyto zóny budou o Vánocích platit výjimky, a to na Vinohradech, Smíchově, v Dejvicích a Karlíně.

"Chceme lidem usnadnit přesuny a návštěvy v době vánočních svátků. Modré oblasti ale zůstanou vyhrazené rezidentům," řekl zástupce starosty Prahy 5 Martin Slabý (ANO). Řidiči bez parkovacích karet na Smíchově snáze zaparkují do 6. ledna. "Rozhodli jsme se vyjít vstříc přání občanů a pro návštěvníky i řidiče bez parkovacích oprávnění bude do 2. ledna možné zaparkovat ve smíšených zónách zdarma," uvedl také mluvčí Prahy 6 Martin Churavý.

Vinohradská radnice navíc podle Martiny Klapalové požádala městskou policii o shovívavost v případě parkování v modrých zónách. "Nejde ovšem o nařízení, ale o doporučení. Bude záležet na každém strážníkovi," doplnila.

Naopak Praha 1 a Praha 7 žádné změny neplánují. "Důvodem je především rozšíření parkovacích zón na Prahu 6 a Prahu 8 a z toho plynoucí obavy, že by rezidenti v případě přerušení zóny nezaparkovali," vysvětlil mluvčí holešovické radnice Martin Vokuš.

"Platí, že parkování v centru města je nezbytné chránit po celý rok. V případě otevření zón všem by nastal chaos, a to Praha 1 v žádném případě nechce," informovala také mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková.

Zóny platí v Praze od roku 1996 a letos byly rozšířeny na území Prahy 5 a 6. Na město kvůli zavedení zón podalo několik desítek obyvatel hromadnou žalobu. Proti zónám protestuje také Středočeský kraj, který zároveň kritizuje nedostatek záchytných parkovišť v Praze. Magistrát loni ze všech zavedených parkovacích zón získal 330 milionů korun.