Morávia-chem uspěl s odvoláním, soud zastavil insolvenční řízení

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Krajský soud v Brně zastavil v krátkém čase již druhé insolvenční řízení s firmou Morávia-Chem podnikatele a šéfa takzvané lihové mafie Radka Březiny. Důvodem v aktuálním řízení je podle zjištění deníku E15 to, že firma uspěla s odvoláním proti doplatku spotřební daně za líh zabavený při policejních raziích ve výši přes půl miliardy korun.

„Vzhledem ke skutečnosti, že bylo vyhověno odvolání proti zajišťovacímu příkazu celního úřadu, zanikl splatný dluh, který způsoboval předlužení dlužníka, a navrhovatel tak není v úpadku,“ uvedl v žádosti o zastavení řízení adresované soudu jednatel Morávia-Chemu Radek Menšík.

První návrh - o kterém informoval deník E15 již v polovině února - podal Menšík před měsícem. Soud jej ale kvůli nedostatkům a nedostatečnému doplnění na začátku března odmítl. Jen o dva dny později poslal Menšík druhý návrh na zahájení insolvenčního řízení a prohlášení úpadku.

jednatel společnosti Morávia-Chem Radek Menšíkjednatel společnosti Morávia-Chem Radek Menšík | ctkJednatel Morávia-Chemu Radek Menšík.

Dluh čtyřikrát větší než majetek

V obou případech byl důvodem fakt, že celní správa vyměřila doplatek spotřební daně za etanol nalezený při policejních kontrolách na podzim roku 2012 a v květnu 2013 ve výši 508 milionů korun. Po odečtení předchozích složených kaucí tak firma začala státu dlužit 472 milionů, tedy podle Menšíka čtyřikrát více, než činí majetek firmy s dvanácti pobočkami a osmi desítkami zaměstnanců s ročním obratem 130 milionů. Majetek firmy odhadl Menšík v návrhu na 112 milionů.

Vzhledem k tomu, že Morávia-Chem částku nezaplatila, nařídil celní úřad na majetek firmy exekuci a zajistil její majetek včetně zásob. „Tímto opatřením došlo k úplnému zastavení činnosti fungující a prosperující firmy. Firma je v tomto okamžiku předlužena, protože její závazky, kterým nemůže dostát, převyšuje její majetek,“ uvedl původně Menšík v návrhu.

Menšík je sice podle obchodního rejstříku jediným majitelem firmy, podle prohlášení u soudů ji ale skrytě vlastní právě Radek Březina. Podle ČTK právě v areálu Morávia-Chem Březina prováděl falešnou denaturaci lihu, a firma z obce Hrobice na Zlínsku tak hrála klíčovou roli v obchodech s nezdaněným alkoholem.

Březina s Menšíkem společně s dalšími pěti nyní stojí před soudem kvůli podezření z daňových úniků ve výši téměř sedm miliard korun za obchodování s nezdaněným lihem. Menšík dokonce strávil rok ve vazbě, z níž jej na kauci milion korun propustili letos v lednu. Březina ve vazbě sedí stále. Další jednání soudu je na pořadu od nadcházejícího pondělí do pátku.