Můj návrh zvýší mzdy všem, říká předseda TOP 09 Kalousek

Bývalý ministr financí a předseda TOP O9 Miroslav Kalousek při projednávání rozpočtu ve Sněmovně.

Bývalý ministr financí a předseda TOP O9 Miroslav Kalousek při projednávání rozpočtu ve Sněmovně. Zdroj: ČTK

Miroslav Kalousek obhájil 8. prosince v Praze post místopředsedy na celostátním sněmu TOP 09. Na snímku mu gratuluje předseda Karel Schwarzenberg.
Miroslav Kalousek
Miroslav Kalousek
Ministr financí Miroslav Kalousek
5
Fotogalerie

Zdanění práce je v současnosti diskutovaným tématem. Před podzimními volbami si ho osvojila i TOP 09. Předseda strany Miroslav Kalousek připravil návrh, který má plošně zvýšit mzdy.

Připravil jste návrh na snížení zdanění práce. Můžete ho představit?

Obrovskou zátěž na pracovní místo pokládáme za jednu z největších brzd konkurenceschopnosti a růstu mezd. Jsme přesvědčeni, že je potřeba rázné řešení. Já navrhuji do našeho volebního programu snížení sociálního pojištění o 8 procent, 4 procenta u zaměstnance a 4 procenta u zaměstnavatele. V okamžitém efektu to bude znamenat nárůst čistého průměrného platu o zhruba tisíc korun. V případě zaměstnavatele to vytváří prostor pro inovace.

Tyto peníze ale musí někde chybět.

Pochopitelně to bude znamenat výpadek na straně důchodového účtu. Navrhuji tento výpadek vyrovnat třicetiprocentním podílem inkasa DPH. Ze sociálního pojištění je i tak důchodový účet dlouhodobě neufinancovatelný.

Není potřeba větší systémová reforma důchodového systému?

To samozřejmě ano, důchodový systém potřebuje reformu. Náš návrh penzijní reformy představíme ve volebním programu. Tento návrh má ale primárně ulevit zátěži na pracovní místo.

Luděk Niedermayer řekl, že daňovéhé zatížení práce je příčinou švarcsystému. Vnímáte tento jev jako problém?

Ne, švarcsystém nevnímám jako problém. Pracovní trh bude flexibilnější, bude ubývat kmenových zaměstnanců. Lidé tedy budou pronajímat různým subjektům své dovednosti podle potřeb trhu práce. To vlastně je švarcsystém.

Jak hodnotíte požadavky odborů na zvyšování minimální mzdy?

Já jsem dlouhodobý odpůrce minimální mzdy. Myslím si, že otázka výše mzdy je věcí dohody mezi tím, kdo práci kupuje a tím, kdo ji nabízí. Odbory teď přišly s kampaní Konec levné práce. Můj návrh zvyšuje mzdu plošně všem.