Námraza zastavila pražské tramvaje, potíže mají i v dalších městech

Námraza zastavila tramvajovou dopravu v Praze

Námraza zastavila tramvajovou dopravu v Praze Zdroj: ctk

Namrzlé tramvajové troleje v Praze
Námraza v Praze
Vlaky kvůli ledu nabíraly i několikahodinové zpoždění
Na místo tramvají jezdily na některých linkách autobusy
Na tramvaje čekali cestující v Praze marně
14
Fotogalerie
V Praze se zatím nepodařilo obnovit provoz tramvají, které v pondělí večer zastavily namrzlé troleje. V úsecích, kde není metro, místo tramvají jezdí zhruba stovka autobusů. Lidé by měli využít k dopravě i pravidelné autobusové linky.

Kdy bude provoz tramvají opět obnoven, zatím není jasné, záleží i na počasí. „Na základě informací, které jsem obdržela od členů krizového štábu, mohu konstatovat, že situaci máme pod kontrolou a Dopravní podnik hl. m. Prahy a všechny složky Integrovaného záchranného systému pracují na tom, aby tato mimořádná situace měla na chod hlavního města co nejmenší vliv,“ uvedla primátorka Adriana Krnáčová.

Přesnější čas obnovené provozu tramvajových linek primátorka neuvedla. Prioritou je linka číslo 9. Náhradní autobusy byly nasazeny do pražských ulic místo tramvajových linek 1, 3, 5, 6, 8, 9, 11, 12, 20, 22 a 25. Metro a autobusy jezdí bez problémů. Aktuální informace lze nalézt na webu Dopravního podniku.

Dorazili jste kvůli ledu pozdě do práce? Čtěte,

.

Potíže mají kvůli ledovce i v Brně. Téměř všechny trolejbusy stojí a jejich linky jsou nahrazeny autobusy. Z 12 tramvajových linek jsou dvě mimo provoz. Na zbývajících jsou potíže, protože ne vždy jsou tramvaje schopny projet celou trasu.

V pražských ulicích zůstala stát zhruba stovka tramvají. Dopravní podnik je postupně odtahuje do dep, provoz prý nikde neblokují.

Z tramvajových linek jsou mimo provoz linky číslo 4 a 10. Naopak provoz v plné trase má jen linka 9. Na dalších trasách jsou potíže zejména v okrajových částech Brna. Podle mluvčí brněnského dopravního podniku Lindy Hailichové platí pondělní výzva dopravního podniku, aby lidé omezili jízdu brněnskou MHD, případně aby počítali s potížemi.

Do ulic Olomouce dnes ráno kvůli námraze na trolejích nevyjely tramvaje. Dopravu cestujících zajistí náhradní autobusy, řekla dispečerka olomouckého dopravního podniku. V Olomouci už sice neprší, teploty se ale pohybují pod bodem mrazu, takže námraza se na trolejovém vedení stále drží.

Potíže má i železnice

Problém nemá jen městská hromadná doprava. Na Moravě a ve středních Čechách nejezdí kvůli námraze většina vlaků. Doprava je velmi omezena i na hlavním železničním koridoru mezi Prahou a Moravou, vyjeden jen omezený počet vlaků tažených dieselovou lokomotivou.

Paralyzována je i příměstská železniční doprava kolem Prahy. Cestující by měli počítat s omezeným provozem motorových souprav na páteřních vlakových linkách S1, S4, S7 s S9, uvedl mluvčí organizátora pražské dopravy Ropid Filip Drápal. Vedle toho některé vlaky na linkách S3, S6, S8 a S80 mohou být zcela zrušeny, a to bez náhrady. Mimo provoz je pak linka S41, jejíž souprava byla převedena na S4.

Na tratích od pondělního večera navíc zůstalo několik vlaků i s cestujícími. V některých se naštěstí aspoň topí. Vlaky nedokážou přes led na trolejích brát proud a dieselová lokomotiva se k nim ještě nedostala. Vedle toho zůstalo na kolejích také několik desítek dalších prázdných vlaků.

Situace na železnici by se podle mluvčího Českých drah Radka Joklíka měla zlepšit po poledni, bude ale záležet na počasí. Lidé by kvůli omezením měli sledovat web ČD.

ČEZ hlásí výpadky

Elektrárenská společnost ČEZ dopoledne vyhlásila kalamitní stav v okresech Chrudim, Svitavy a Přerov. Důvodem jsou poruchy na vedeních, které způsobují ledovka a padající stromy.

Bez proudu jsou kvůli kalamitě způsobené počasím stovky až tisíce domácností. Například v Pardubickém kraji ČEZ dnes ráno evidoval 14 poruch na vedeních vysokého napětí. „Poruchy mohou ještě přibývat, protože nepříznivé počasí trvá,“ řekla hradecká regionální mluvčí firmy ČEZ Šárka Beránková.