Nedorazím včas do práce. Pokutu ani vyhazov dostat nesmíte, tvrdí právníci

Na tramvaje čekali cestující v Praze marně

Na tramvaje čekali cestující v Praze marně Zdroj: Anna Vackova, E15

Stovky lidí se dnes probudily a zjistily, že se kvůli námraze nedostanou do práce. Co v takovém případě dělat? Jak na takovou situaci myslí česká legislativa? Klíčová je dohoda mezi firmou a zaměstnancem, upozorňují personální experti. A dodávají, máte právo na volno.

Podle právních expertů je především nutné co nejdříve zavolat do práce, informovat tam o vzniklé situaci a domluvit se na dalším postupu.

„Pokud je situace opravdu neřešitelná, jedná se o překážku v práci na straně zaměstnance. V takovém případě má zaměstnanec právo na volno na nezbytně dlouhou dobu a zaměstnavatel nemůže trvat na tom, aby zaměstnanec do práce dorazil. Nemůže být za to ani pokutován,“ říká Tomáš Surka z personálně-poradenské agentury McROY Czech.

Pozor! Toto volno však není placené a doma nelze zůstat v případě, že se situace dala předvídat (například pokud by předem byla ohlášená stávka v dopravě).

Zaměstnavatel si také může od zaměstnance vyžádat „omluvenku“ od dopravního podniku, anebo mu nabídnout, aby si neplánované volno nadpracoval.

„To se řeší domluvou. Zaměstnanec mu nemusí vyjít vstříc, na druhou stranu přijde o část výplaty,“ dodává Surka.

Nižší mzda i jiná práce

Advokát , jaké má zaměstnanec práva a povinnosti v případě, že se kvůli ledovce, jako je dnes venku, nemůže dostat do práce:

„Osoby těžce zdravotně postižené, které se přepravují do práce vlastním dopravním prostředkem, mají při přerušení dopravy nárok na náhradu mzdy nebo platu, nejvýše však za jeden den,“ přidal komentář Petr Glogar z advokátní kanceláře PwC Legal.

Zaměstnavatel by podle jeho slov kvůli špatnému počasí neměl nařizovat zaměstnancům dovolenou. Ta k takovým účelům není primárně určena.

„Pokud nemůže zaměstnanec pracovat z důvodu zpoždění subdodávky způsobené ledovkou či výpadkem elektřiny, náleží mu náhrady mzdy či platu ve výši 80 procent. Může však být převeden se svým souhlasem na jinou práci,“ vysvětlil expert.

Pokud je zaměstnavatel postižen přímo ledovkou, potom náleží zaměstnanci 60 procent mzdy. To neplatí, pokud ho zaměstnavatel přeloží na jinou práci, zaměstnanec musí s přeložením souhlasit.

Při bezprostředním nebezpečí způsobeném ledovkou může být zaměstnanec přeložen na nezbytnou dobu i bez svého souhlasu k odstraňování škod.