Nebuďme hysteričtí. Česko je na krizi připraveno nejlépe z evropských zemí, tvrdí Rusnok

Jiří Rusnok.

Jiří Rusnok. Zdroj: Blesk

Česká národní banka
Sídlo České národní banky
Jiří Rusnok.
Jiří Rusnok, guvernér ČNB
5
Fotogalerie

Těžko budeme v Evropě hledat zemi, která je z makroekonomického hlediska na krizi připravená lépe než Česko, míní guvernér České národní banky Jiří Runok. „Je v pohodě, má velký rozpočtový polštář, volně plovoucí kurz a jedny z největších devizových rezerv na světě,“ dodal. 

Změna úrokových sazeb ČNB podle něj ale není nyní příliš účinným nástrojem na boj s bezprostředními ekonomickými dopady šíření koronaviru. Pokud ale bankovní rada na zasedání na konci března dojde k závěru, že by případné snížení sazeb pomohlo, byť jen psychologicky, tak v tom guvernér nevidí problém. Premiér Andrej Babiš (ANO) v úterý večer v České televizi uvedl, že ČNB by měla zasáhnout.

„Příští zasedání je zahaleno řadou nejistot. Pokud na tom zasedání dojdeme k závěru, že snížení sazeb je něco, co by pomohlo, byť i psychologicky, tak to klidně uděláme. Z dnešního pohledu se mi zdá, že to ale není něco, co by bylo potřeba, co by tu situaci nějak zásadně mohlo ovlivnit, zejména tu krátkodobou,“ uvedl guvernér. Dodal také, že nevidí jako problém na jednom z dalších zasedání rady snížit úrokové sazby i více než o čtvrt procentního bodu, když si to ekonomická situace vyžádá.

V souvislosti s možným snížením úrokových sazeb Rusnok dále uvedl, že nehraje v tuto chvíli roli, zda je sazba nějakého provozního úvěru firmy vyšší nebo nižší o čtvrt procentního bodu. „Důležitá je dostupnost toho úvěru. To fungovalo a doufám, že to bude fungovat nadále. Kdyby byl náznak zamrznutí mezibankovního trhu, tak jsme připraveni se tomu postavit,“ řekl.

Babiš uvedl, že se s Rusnokem sejde ve středu. „Já si myslím, že i ČNB by měla reagovat,“ řekl. Neupřesnil, jakým způsobem. Na úterním večerním jednání Evropské rady podle něj byla prezidentka Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeová, která nějakou reakci připravuje.

Bankovní rada ČNB na posledním měnovém zasedání na počátku února úrokové sazby zvýšila. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, stoupla o 0,25 procentního bodu na 2,25 procenta.

Jsme v situaci, kdy ten problém z hlediska ekonomiky je na straně nabídky, protože se vzhledem k těm poruchám v pohybu obyvatel a zboží nebude třeba dostávat konkrétních věcí a měnová politika toto nemůže řešit. Těžko měnovou politikou nahradíme těstoviny nebo vakcíny, uvedl dále Rusnok.

ČNB má tak podle Rusnoka na snížení sazeb na rozdíl od jiných centrálních bank prostor. To společně s výrazným rozpočtovým polštářem a volně pohyblivým kurzem koruny podle něj činí z české ekonomiky jednu z nejlépe připravených na případnou krizi.

„Těžko budeme v Evropě hledat zemi, která je z makroekonomického hlediska na krizi připravená lépe než my. Je v pohodě, má velký rozpočtový polštář pro řešení krizových věcí. Máme volně plovoucí kurz s bankou, která má jedny z největších devizových rezerv na světe. Můžeme tedy využít toho kurzu a kdybychom museli tu korunu zachraňovat, tak to není problém. A máme prostor na sazbách, který skoro nikdo nemá. V tomto ohledu proto nebuďme hysteričtí,“ uvedl guvernér.

Rusnok dále informoval, že ČNB nyní připraví aktualizaci stávající únorové prognózy. Česká národní banka v únoru mírně zhoršila pro letošní rok odhad růstu české ekonomiky na 2,3 procenta „Bude to aktualizace jen stávající prognózy, ale bude významná a podložená nyní mnohdy neúplnými daty. A tam budeme pracovat s určitými scénáři,“ uvedl guvernér.

Člen bankovní rady Aleš Michl dnes serveru iDNES.cz řekl, že na nejbližším jednání centrální banky navrhne snížení základní úrokové sazby. Pomoci by to podle něj mělo zejména malým firmám k získání úvěrů v době, kdy se potýkají s dopady epidemie koronaviru.