Doplaťte ztráty způsobené koronavirem, žádají stát firmy

Kontroly kvůli koronaviru na českých hranicích

Kontroly kvůli koronaviru na českých hranicích Zdroj: ČTK

Kontroly kvůli koronaviru na českých hranicích
Kontroly kvůli koronaviru na českých hranicích
3
Fotogalerie

Zaměstnavatelé navrhují legislativně zamezit propouštění zaměstnanců zasažených koronavirem, o jejich mzdy by se měl s firmami podělit stát. Iniciativa Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů by mohla být začleněna do novely zákoníku práce, která je momentálně ve druhém čtení v Poslanecké sněmovně.

Zaměstnanci v karanténě, bez možnosti nahrazení práce z domova či jinak omezení ve výkonu práce kvůli nákaze covid-19, by měli podle konfederace získat pomoc od státu. „Díváme se na problém z dlouhodobého hlediska. Naší prioritou je zamezit zbytečnému propouštění zaměstnanců, kteří dočasně nejsou schopni pracovat a ani jim nemůže zaměstnavatel poskytnout práci z domova,“ uvedl prezident konfederace Jan Wiesner.

Podobná iniciativa Národní rozvojové banky již funguje pro zaměstnavatele formou bezúročných půjček na pokrytí nákladů spojených s následky nákazy, ty jsou však podle něj jen dočasným řešením. „Státní půjčky jako nápad vítáme. Firmám sice na čas zlepší cashflow, náklady ale budou muset přesto splatit. Jde tedy v mnoha případech pouze o odložení problému,“ dodal Wiesner.

Mezi nejvíce poškozené patří podle něj turistický a hotelový průmysl, hrozí však rozšíření škod dominovým efektem i do dalších odvětví, zejména průmyslu a služeb včetně dopravní obslužnosti.

Podnikatelé budou moci od dubna získat bezúročné půjčky kvůli potížím způsobeným novým typem koronaviru, vláda v pondělí na půjčky vyčlenila prozatím 600 milionů korun. O peníze budou moci podnikatelé požádat přes Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou (ČMZRB). Schválený speciální program COVID mimo jiné počítá s ročním odkladem splátek a splatností dva roky.

Podle programu, který o víkendu zpracovalo ministerstvo průmyslu a obchodu s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou (ČMZRB), budou podnikatelé mít možnost žádat o částku od půl milionu do 15 milionů korun. Peníze by dostali ve formě bezúročného úvěru. Program se týká i případů, kdy firmám uškodila opatření zaváděná českou vládou.