Stát kvůli koronaviru zruší výuku na školách, zakáže i větší akce

Kontroly kvůli koronaviru na českých hranicích

Kontroly kvůli koronaviru na českých hranicích Zdroj: ČTK

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch oznamuje novou vlnu opatření kvůli koronaviru
Premiér Andrej Babiš po jednání Bezpečnostní rady státu
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a premiér Andrej Babiš po jednání Bezpečnostní rady státu
4
Fotogalerie

Stát kvůli epidemii koronaviru zakáže všechny akce s účastí více než sto osob. Od středy také zruší výuku na základních a středních školách. Opatření mají platit na dobu neučitou, vláda je bude průběžne vyhodnocovat, informoval premiér Andrej Babiš (ANO) po zasedání Bezpečnostní rady státu. Vláda následně rozhodla i o uzavření vysokých škol. 

„Ze včerejška máme první přelomový připad, který nemá takzvanou cestovatelskou anamnézu,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO), proč vláda sáhla k mimořádným opatřením. Nakaženým je taxikář, který nebyl v kontaktu s osobami cestujícími z rizikových oblastí, jde tak o první tuzemský případ šíření nemoci, kdy původ nákazy není znám. 

Zákaz větších shromáždění se týká divadelních, hudebních, filmových a dalších představení, stejně tak sportovních či náboženských akcí, a to veřejných i soukromých s účastí přesahující ve stejný čas sto osob. Opatření bude platit do odvolání. Zákaz se nevztahuje na schůze, zasedání a podobné akce ústavních orgánů, orgánů veřejné moci či soudů, řekl Babiš.

„Chceme, aby lidi chodili do práce, aby ekonomika šlapala. To je základ,“ zdůraznil Babiš s tím, že pak mají být rodiče doma s rodinou. Odpověděl tak na dotaz, zda vláda zvažovala dopad na zaměstnavatele při uzavření škol. Opatření má zabránit šíření nákazy.

Školky nejsou rizikové

Školy mají být zavřené týden či dva, řekl Vojtěch s tím, že vláda bude situaci průběžně vyhodnocovat. Učitelů se opatření netýká, vyučování tam může dál probíhat například přes internet, navrhl ministr. Rodiče si na hlídání malých školáků budou moci vzít ošetřovné. Otevřené zůstanou mateřské školy, nejde totiž o velké kolektivy, dodal ministr. 

Podle Vojtěcha zatím není na místě, aby byly zavírány restaurace nebo nákupní centra. 

ONLINE: Zákaz akcí od 100 lidí výš a zavřené školy >>>

Česko má nyní 58 potvrzených případů nákazy novým koronavirem, řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch Českému rozhlasu. Jedna z pacientek je studentkou VŠE. Ještě ráno bylo potvrzených případů 40. 

Kontroly posilují

Bezpečnostní rada státu nyní také rozhodla o nákupu sta tisíc testů na koronavirus, které mají odhalit infekci do 29 minut. Primárně mají podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly sloužit na hranicích či ve vlacích ke kontrole cestujících.

Od pondělí kontrolují lidi, kteří přijíždějí do Česka, na deseti přechodech policisté a celníci, hasiči jim měří teplotu. Nyní by podobnou kontrolou měli procházet i pasažéři 40 mezinárodních vlakových spojů.

Ministerstvo zdravotnictví také rozšířilo možnost uvalení karantény i na cizince, kteří budou na hranicích kontrolováni a budou mít příznaky infekčního onemocnění. Dosud byla tato možnost jen u Čechů a u cizinců s trvalým nebo přechodným pobytem v ČR, napsal Vojtěch na twitteru.

Státní zdravotní ústav navýšil o dvě laboratoře počet zařízení, které mohou testovat vzorky k prokázání nákazy novým typem koronaviru. Celkem jich je deset, dvě z nich v Ostravě a Ústí nad Labem jsou soukromé.

Za porušení mimořádných opatření vyhlášených ministerstvem zdravotnictví hrozí lidem sankce až tři miliony korun.