Nevěstince, herny a zastavárny, to je Plzeňská ulice v Praze

Plzeňská

Plzeňská Zdroj: Tereza Zavadilová

Plzeňská
Plzeňská
Plzeňská
Plzeňská
Plzeňská
31
Fotogalerie

No-go zóna. Tento výraz, známý ze západoevropských metropolí a označující chudinské čtvrti, děsí mnoho Čechů. Přitom jedna taková zóna tiše vyrostla přímo v širším centru Prahy, v bezprostřední blízkosti křižovatky Anděl.

 

Území definované začátkem Plzeňské ulice a paralelní Vrchlického, zhruba mezi tramvajovými zastávkami Anděl, Bertramka a U Zvonu, má pouhých pár kilometrů čtverečních. Přesto je proslulé: nacházejí se zde dva nijak se neskrývající nevěstince, několik zastaváren a herny, byť mají kvůli nové legislativně začerněné názvy.

Na Plzeňské a Vrchlického situaci definuje řada neobydlených – spíše vybydlených - činžovních domů s polozatlučenými okny, ve kterých několikrát hořelo. Do oblasti se proto stahují problémoví uživatelé drog a alkoholu.

„Městského policistu tu vidíte jen ve chvíli, kdy dává pokutu za parkování. Ve chvíli, když se otevřeně prodávají drogy na ulici nebo se lidé perou na zastávce, na strážníka nenarazíte,“ říká obyvatelka čtvrti Gabriela.

V oblasti vydrží kvůli hluku a nepořádku jen velmi málo provozovatelů obchodů a služeb, přetížené silnice navíc lemují rozbité chodníky. Na situaci doplácejí majitelé činžovních domů, protože nájemníci se často střídají a ve srovnání s jinými městskými částmi se srovnatelnou vzdáleností do centra jsou nájmy nízké.