Nouzový stav v Česku bude platit do 12. prosince. Opatření potvrdila vláda

Premiér Andrej Babiš (ANO) s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO) ve Sněmovně (11.11.2020)

Premiér Andrej Babiš (ANO) s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO) ve Sněmovně (11.11.2020) Zdroj: Blesk:Jakub Poláček

Premiér Andrej Babiš (ANO) přichází na jednání Poslanecké sněmovny o státním rozpočtu. (11. 11. 2020)
Vláda Andreje Babiše žádá ve Sněmovně o další prodloužení nouzového stavu. Tentokrát až do 20. prosince
Vláda Andreje Babiše žádá ve Sněmovně o další prodloužení nouzového stavu. Tentokrát až do 20. prosince
4
Fotogalerie

Nouzový stav vyhlášený v Česku kvůli kronavirové epidemii bude prodloužen do 12. prosince. Opatření po čtvrtečním souhlasu sněmovny v pátek potvrdila vláda. Uvedl to premiér Andrej Babiš. Původně plánoval menšinový kabinet hnutí ANO a ČSSD prodloužení o 30 dnů do 20. prosince, nezískal pro to ale souhlas sněmovny. Poslanci odhlasovali ve čtvrtek po téměř devítihodinové debatě odsunutí konce nouzového stavu o 22 dnů. Bez souhlasu poslanců by nouzový stav skončil s dneškem.

Na nouzový stav jsou vázány restrikce k omezení šíření nákazy, jak je stanoví i nový protiepidemický systém ministerstva zdravotnictví. Sněmovna schvalovala prodloužení už koncem října. Kabinet žádal stejně jako nyní o 30 dnů, poslanci tehdy souhlasili podle návrhu části opozice se 17 dny.

Na jaře v Česku platil kvůli šíření koronaviru nouzový stav od 12. března do 17. května. Po souhlasech dolní komory se tehdy prodlužoval dvakrát na celkem 66 dní. Tentokrát by měl trvat nejméně 68 dní.

Sněmovna v noci na pátek vládu doprovodnými usneseními pověřila, aby do 23. listopadu zajistila ukončení diskriminace českých obchodníků proti velkým nadnárodním řetězcům. Vláda by měla nastavit provoz maloobchodních prodejen za stejných hygienických opatření, aby se v nich nekoncentrovali lidé.

Vládu poslanci požádali i o to, aby revidovala protiepidemický systém PES tak, aby první stupeň nevyžadoval nouzový stav a definovala stav nula, kdy PES nebude vyžadován vůbec. Vláda v pátek bude diskutovat o některých drobnějších úpravách systému. Navíc by měla rozhodnout o uvolnění opatření z nejtvrdšího pátého stupně systému na čtvrtý.