O exekucích bude jasněji na Portálu občana. Počet řízení zatím klesá, podzim může přinést zhoršení

Exekuce

Exekuce Zdroj: Profimedia

dětské exekuce
Které věci vám exekutor nemůže zabavit?
3
Fotogalerie

Lidé budou moci snadněji získat informace o tom, zda je proti nim vedeno exekuční řízení. Dohodla se na tom Exekutorská komora s vládním zmocněncem pro informační technologie a digitalizaci Vladimírem Dzurillou.

„Pokračujeme ve snaze rozšiřovat okruh dostupných informací. Schůzka potvrdila velký potenciál propojení Centrální evidence exekucí s dalšími informačními portály. Společným zájmem je co nejjednodušší a nejefektivnější zprostředkování dat veřejnosti,“ řekl prezident Exekutorské komory Vladimír Plášil. 

S vládním zmocněncem Dzurillou se Plášil shodl, že digitalizace justice musí být prioritou ve fungování soudní moci. Exekutoři mají podle Plášila výrazný náskok před soudy, protože významná část exekučního řízení je vedena v elektronické podobě.

Komora zatím napojila Centrální evidenci exekucí na systém CzechPOINT. Lidé si tak mohou pořídit výpis z evidence na kterékoli pobočce České pošty

„Potenciál spatřuji především v možnosti propojení Centrální evidence exekucí vedené Exekutorskou komorou s Portálem občana, čímž by se možnost pořizovat si výpisy z evidence rozšířila na další platformu dostupnou všem občanům,“ uvedl Dzurilla.

Kdy bude evidence exekucí s Portálem občana propojena však Plášil ani Dzurilla neupřesnili. Pouze se shodli na vzniku mezirezortní komise, která bude mít digitalizaci justice na starosti.

V dluhové pasti mohou uvíznout statisíce lidí

O 33 tisíc se od ledna snížil počet fyzických osob v exekuci, plyne z aktuálních údajů Centrální evidence exekucí. Počet lidí, proti nimž je vedeno jedno nebo více řízení, je však stále vysoký. Ke konci července jich bylo 757 tisíc oproti loňským 790 tisícům.  

„I když máme všichni za sebou nelehké čtyři měsíce, klesající počty exekucí to očividně neovlivnilo,“ míní Vladimír Plášil.

Odborníci na předlužení, neziskový sektor i odbory však varují před nárůstem řízení právě kvůli ekonomické krizi způsobené koronavirem. Exekuce mohou přispět také k růstu nezaměstnanosti. Ta sice zatím nedosahuje ani čtyř procent, na podzim po ukončení vládních opatření se ale může zvýšit.

„Lidé zatížení dluhy nejsou přijímáni do práce nebo jsou vyhazování mezi prvními,“ uvedla Pavla Aschermannová z Rubikon Centra, které spolupracuje s firmami na hledání míst pro dlužníky.

Experti volají po přijetí novely exekučního řádu, která by zavedla princip jeden dlužník – jeden exekutor. Při zachování nynějšího modelu, kdy se na dlužníka naráz zaměří více exekutorů a zablokují mu nemovitosti, účty i příjmy, mohou v dluhové pasti uvíznout další statisíce lidí.

 

Počet exekucí v Česku

2017                                    863 tisíc

2018                                   822 tisíc

2019                                   790 tisíc

červenec 2020                  757 tisíc

Pramen: Exekutorská komora ČR