Odboráři vyjdou na konci listopadu do ulic. Kvůli poklesu životní úrovně nebo konsolidačnímu balíčku

Josef Středula

Josef Středula Zdroj: Blesk:Jakub Poláček

Odbory vyhlásily na 27. listopadu den protestů proti vládě. Po zasedání rady Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámil její předseda Josef Středula. Protesty budou mít různou podobu, včetně stávek.

Odborové svazy protesty podle Středuly podpoří různými formami. „Od těch nejtvrdších, to znamená stávkové aktivity, až po aktivity těch, kteří stávkovat nemohou z titulu zákona. Přímých stávkových aktivit se zúčastní největší odborové svazy,“ řekl odborový předák.

ČMKOS je největší odborová centrála v Česku. Zastřešuje 31 svazů dohromady se zhruba 270 tisíci členů.

Důvodem protestů je podle Středuly zhoršení životní úrovně zaměstnanců a jejich rodin, nespokojenost s kroky vlády například v důchodech, hrozba zásadního zdražení elektřiny nebo pokles reálných mezd.

Jde podle něho také o dopady konsolidačního balíčku, který má podle vlády v příštích dvou letech mimo jiné daňovými změnami pomoci snížit rozpočtový deficit o 150 miliard korun. „Považujeme tyto dopady za fatální, nebezpečné a zhoršující životní úroveň,“ řekl Středula.

Středula se přístí týden sejde s prezidentem Petrem Pavlem, den před plánovaným senátním projednáváním konsolidačního balíčku. Senátory vyzval odborový předák k tomu, aby návrh zákona upravili. „Pokud chtějí, aby v České republice byl větší klid, tak by to udělat měli,“ prohlásil Středula.