Opozice se pokusí odložit hlasování o důvěře vládě. Účelové, zní z hnutí ANO

Štáb hnutí ANO

Štáb hnutí ANO Zdroj: reuters

Jednání mandátového a imunitního výboru: Petr Gazdík se baví s Jakubem Michálkem
Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek
Miroslav Kalousek
Petr Gazdík (vlevo) a Jan Farský (oba STAN) po návštěvě u prezidenta Miloše Zemana
Tiskovka Pirátů ve Sněmovně
9
Fotogalerie

Sněmovna se ve středu chystá rozhodnout o důvěře menšinového kabinetu premiéra Andreje Babiše (ANO). Hlasování však může skončit ještě dřív, než začne.

Premiér Andrej Babiš a místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek jdou ke středečnímu hlasování o důvěře vládě s čistým štítem. Mandátový a imunitní výbor se totiž v úterý neusnesl, zda je doporučí Poslanecké sněmovně vydat k trestnímu stíhání kvůli kauze Čapí hnízdo. Na žádost Babiše a Faltýnka, kteří se chtějí seznámit se zprávou Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF), odložil výbor jejich slyšení na příští úterý.

Opozici se to však nelíbí, podle ní by Poslanecká sněmovna měla znát stanovisko výboru dřív, než přistoupí k hlasování o důvěře Babišově vládě. ODS, Piráti a další strany chtějí proto odložit středeční hlasování.

„O důvěru nás požádal předseda vlády a připadá nám logické, aby se nejdřív rozhodlo, zda bude vydán k trestnímu stíhání a potom, aby se rozhodovalo o tom, zda má dostat důvěru nebo nikoliv,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. Podobně se vyjádřila i jeho kolegyně z imunitního výboru Miroslava Němcová (ODS), která vyzvala k hlasování o přerušení středeční sněmovní schůze.

K návrhu odsunout jednání o důvěře se připojí i Starostové. „Je to obsažené ve slově důvěra. Pokud vás někdo žádá o důvěru a je tady takto závažná kauza, tak musíte přece vědět, jestli ta žádost policie je nebo není politicky motivována,“ řekl předseda strany Petr Gazdík.

Pro odložení budou hlasovat i poslanci TOP 09, byť velkou důvěru v úspěch nemají. „Pravděpodobně to podpoříme, ale upřímně v tom velkou věcnou souvislost nevidím. Babišova vláda by nezískala naší podporu, i kdyby byl Andrej Babiš čistý jako lilie,“ řekl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) odložení považuje za jednu z možných variant, naopak sociální demokraté se nejspíš k opozici nepřipojí.

„Toto spojování mi přijde opravdu účelové. Celou dobu kolegové z ostatních stran říkají, že je třeba, aby Babiš s Faltýnkem byli vydáni, aby se mohli očistit, a teď to stojí tak, že pokud budou vydáni, tak nedostane vláda důvěru," reagovala místopředsedkyně imunitního výboru Taťána Malá (ANO).

„Je to obstrukce ústavního systému. Hlasování nemá smysl odkládat, když strany, které to navrhují, stejně nechtějí vyslovit vládě důvěru,“ uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip. Komunisté i SPD se nicméně stejně jako ostatní sněmovní strany vyjma hnutí ANO nechystají vládu podpořit.