Pardubické letiště čeká rekonstrukce dráhy, letadla budou přistávat v Praze

Letiště Pardubice

Letiště Pardubice Zdroj: profimedia.cz

Letiště Pardubice
Letiště Pardubice
3
Fotogalerie

Pardubické mezinárodní letiště bude kvůli opravám vzletové a přistávací dráhy armádou od 1. října do 30. listopadu mimo provoz. Kvůli uzavření bude část letů zrušena, další budou létat z Prahy. Hana Šmejkalová, ředitelka společností East Bohemian Airport (EBA), která civilní část letiště provozuje, oceňuje, že armáda dráhu opraví, výpadek provozu ale bude mít dopad na ekonomiku společnosti.

Dojde ke snížením výnosů z pravidelné činnosti. Náklady sice o něco poklesnou, ale jejich část, například personální, zůstává, řekla Šmejkalová.

Lety společnosti Ryanair do Londýna budou na dva měsíce zrušeny. Další linka nízkonákladového dopravce do španělského Alicante již v podzimních měsících nelétá stejně jako charterové lety. V té době nabíhá ruská klientela, proto jsme udělali dohodu Letištěm Václava Havla, že lety budou přesměrovány do Prahy, uvedla Šmejkalová. V Pardubicích také nebudou moci přistávat a odlétat malá letadla.

Od 1. prosince bude provoz obnoven v rozsahu odpovídajícím zimnímu letovému řádu včetně letů do Londýna. Letenky na období od prosince do konce března jsou již v prodeji.

Pardubické letiště 6. července odbavilo letošního stotisícího cestujícího. Velkou měrou k tomu přispěla linka společnosti Ryanair do Londýna. Od jejího spuštění počátkem loňského září ji využilo téměř 50 tisíc cestujících.