Piráti dál nechtějí ANO, jednali s ODS. Strany dál diskutují, kdo s kým půjde

Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Předseda Pirátů Ivan Bartoš Zdroj: ČTK

Předseda ANO Andrej Babiš
Předseda ODS Petr Fiala
Milana Chovanec na sjezdu ČSSD
Předseda SPD Tomio Okamura
Poslanecká sněmovna
6
Fotogalerie

Také čtvrtý den po uzavření volebních místností pokračovaly schůzky zástupců úspěšných stran. Piráti ve středu s občanskými demokraty řešili programové průniky, ale i dosavadní dva kandidáty na funkci předsedy Sněmovny, Radka Vondráčka (ANO) a Petra Fialu (ODS). 

Poté Piráti sdělili ANO, že odmítají vládní spolupráci s hnutím. Příští týden se do schůzek naplno pustí i prezident Miloš Zeman, který chce přijmout lídry všech devíti sněmovních stran. V úterý, středu a čtvrtek bude postupně hovořit se zástupci ANO, ODS a Pirátů. Na úterní schůzce hodlá formálně pověřit předsedu ANO Andreje Babiše jednáním o sestavení vlády.

Piráti dopoledne jednali s ODS, druhé nejsilnější straně Sněmovny zatím nesdělili stanovisko k návrhu, aby se šéfem Sněmovny stal její předseda Fiala. Piráti se mezi ním a dosavadním místopředsedou komory za ANO Vondráčkem rozhodnou v sobotu na jednání širšího vedení. Definitivně jasno by po sobotě měli mít i v tom, koho navrhnou ze svého středu na funkci místopředsedy Sněmovny, o kterou mají zájem.

S ODS se Piráti shodli na tom, že není třeba měnit jednací řád komory, jak o tom mluví vítězná strana voleb, hnutí ANO. "Určitě řada věcí se dá řešit na úrovni gentlemanské dohody," myslí si šéf Pirátů Ivan Bartoš.

K úpravám jednacího řádu je podle něho třeba zaujmout citlivý přístup. Obě strany míní, že ve Sněmovně by opozice měla obsadit kontrolní výbory a komise. Pro Piráty by si Bartoš dovedl představit bezpečnostní výbory a ty, které se zabývají například vysokými školami, digitalizací státní správy či energetikou.

Vítěz voleb, hnutí ANO, uzavřel první kolo schůzek ve středu večer právě s Piráty, kteří hnutí sdělili svůj požadavek na funkci místopředsedy Sněmovny. Zároveň odmítli koaliční spolupráci i případnou tichou podporu vlády, kterou má ANO sestavit. Po jednání to novinářům řekl Bartoš.

Podle zástupce ANO Vondráčka ale nebylo cílem schůzky přesvědčit Piráty, aby vstoupili do koalice. V případě návrhu změny jednacího řádu Sněmovny uvedlo podle něj ANO, že to nebude na úkor demokratických práv, ale že se jedná o úpravy odrážející přítomnost devíti stran ve Sněmovně.


 

Volební speciál čtěte zde >>>


Na jednání s Piráty ANO zastupovali Vondráček a místopředseda hnutí Petr Vokřál. Předseda Pirátů Bartoš si to vysvětloval svou předchozí medializovanou SMS komunikací s Babišem. Šéf ANO vyčítal Bartošovi, že mu neodpověděl na blahopřání a žádost, ať navrhne termín schůzky.

Babiš však ve středu webu Novinky.cz řekl, že spolu s místopředsedou ANO Jaroslavem Faltýnkem nechtěli Pirátům "dělat stres" vzhledem k jejich dřívějším výrokům na adresu představitelů hnutí. Babiš citoval rozhovor, kde Bartoš říká, že s ANO nemá smysl jednat, když jsou Babiš s Faltýnkem stíháni kvůli případu Čapího hnízda.

Představitelům strany Babiš pak ve středu vzkázal, že by měli absolvovat kurz společenského chování. "Já jsem tam (na středeční schůzce s ANO) řekl, že doufám, že už se tohle všechno vyjasnilo a že bych se rád s panem předsedou sešel," řekl Bartoš.

"Vyjasnili jsme si nějaké nejasnosti ohledně esemesek a budeme tlumočit, že to bylo nedorozumění," dodal Vondráček. Úterním vyhlášením výsledků voleb ve Sbírce zákonů bylo stíhání obou staronových poslanců za ANO přerušeno. Policie o vydání k trestnímu stíhání bude muset požádat znovu.

Ve druhém kole povolebního vyjednávání se stranami, které uspěly ve sněmovních volbách, se už ANO nesetká se STAN a TOP 09. "Oni mají v podstatě minimální počet poslanců. K nám se chovají nepřátelsky," řekl Babiš ve středu České televizi.

Druhé kolo jednání začíná ve čtvrtek, kdy se ANO znovu setká s představiteli hnutí Svoboda a přímá demokracie. V pátek žádné schůzky naplánované nejsou, pokračovat chce ANO v pondělí. Vládu i s důvěrou Sněmovny by chtěl mít Babiš do Vánoc.

Zeman se příští týden sejde na zámku v Lánech se zástupci hnutí ANO, ODS a Pirátů. V dalších dvou týdnech budou následovat schůzky s ostatními šesti stranami. Zástupci stran jsou i nadále poměrně zdrženliví v otázce, zda současné hlavě státu postaví protikandidáta, nebo zda podpoří někoho ze současných uchazečů na funkci.

ODS chce své rozhodnutí oznámit ve vhodný čas. Jejím kandidátem určitě nebude Jaroslav Kubera (ODS). Místopředseda Senátu má sice dost podpisů, kandidovat ale nebude, mimo jiné kvůli tomu, že podle něj zvítězí Zeman díky hlasům Babišových voličů.