Pokračuje kongres ODS, o vedení strany se utká Nečas s Fuksou

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: ctk

Boj o křeslo předsedy Občanské demokratické strany dnes na stranickém kongresu svedou současný lídr a premiér Petr Nečas a jeho vyzyvatel, člen skupiny nespokojených poslanců a bývalý ministr zemědělství Ivan Fuksa. Druhý den kongresu, který na brněnském výstavišti začal krátce po 10:00, rozhodne také o nové podobě celého stranického vedení, očekávány jsou některé změny na místopředsednických funkcích.

Fuksa k rozhodnutí pokusit se vystřídat Nečase v čele strany dospěl v sobotu večer poté, co podle jeho slov současný předseda nijak neslevil ze snahy prosazovat kompromisní podobu vládního balíčku, který kromě jiného zvyšuje sazbu daně z přidané hodnoty. S tímto krokem nesouhlasí skupina pěti zákonodárců ODS, jejímiž nejvýraznějšími tvářemi jsou Petr Tluchoř a právě Fuksa. Jejich odmítavý postoj k vládnímu návrhu ve Sněmovně přitom může ohrozit další existenci koaličního kabinetu, vláda totiž nemá jistou parlamentní většinu k prosazování svých návrhů.

Volba předsedy ODS je tajná, a tak ani deklarovaná podpora regionů, která hovoří pro Nečasovo vítězství, nemusí zaručit, že svůj post hladce obhájí. Proti Fuksovi ale hovoří to, že oznámil svou kandidaturu až těsně před volbou. „Oznámit kandidaturu v sobotu v jedenáct večer je trošku silná káva, ale s tím si delegáti nepochybně poradí, protože jsou moudří,“ řekla novinářům první místopředsedkyně strany Miroslava Němcová.

Předsedou ODS se podle volebního řádu platného pro kongres v prvním kole volby stane kandidát, který získal nadpoloviční většinu hlasů přítomných delegátů. Nezíská-li žádný z kandidátů tuto většinu, koná se druhé kolo volby.

Do něj postupují dva kandidáti s nejvyšším počtem hlasů. Kongres by tedy teoreticky v druhém kole opět rozhodoval mezi Nečasem a Fuksou. Nebyl-li předseda zvolen ani ve třetím kole, koná se nová volba.

O funkce prvního místopředsedy a řadových místopředsedů má zájem více kandidátů. Nejvážnějším kandidátem na funkci prvního místopředsedy je Jihočech a ministr průmyslu Martin Kuba, nominace dostali také současná první místopředsedkyně a šéfka Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová a europoslanec Hynek Fajmon.

Nejvíce nominací do křesla řadového místopředsedy má exministr spravedlnosti a úspěšný lídr ODS v Plzeňském kraji Jiří Pospíšil, nominováni byli také ministr životního prostředí Tomáš Chalupa, opět Němcová, ministr spravedlnosti z Brna Pavel Blažek. Nominaci získali také šéf senátorů strany Jaroslav Kubera, ministr zemědělství Petr Bendl, šéf hradecké ODS Miloslav Plas či senátorka Daniela Filipiová. Nominaci na místopředsednickou funkci získal i Nečasův vyzyvatel Fuksa.

V prvním kole jsou zvoleni místopředsedové, kteří získali nadpoloviční většinu hlasů delegátů. Nezíská-li nadpoloviční většinu hlasů přítomných delegátů tolik kandidátů, aby byl obsazen stanovený počet míst místopředsedů ODS, koná se na neobsazená místa druhé kolo volby. Do ní postupují nezvolení kandidáti z kola prvního s nejvyšším počtem hlasů, nejvýše však dvojnásobný počet kandidátů, než je počet volných míst.

Ve druhém kole jsou zvoleni kandidáti, kteří získali nadpoloviční většinu hlasů. Kongres bude také volit členy stranické výkonné rady.