Praha dostala od ÚOHS pětimilionovou pokutu za ekonomický systém

Praha - ilustrační foto

Praha - ilustrační foto Zdroj: ctk

Praha dostala od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pětimilionovou pokutu. Chybovala v tendru na jednotný ekonomický systém. Veřejnou zakázku v celkové hodnotě 643,32 milionů korun zadala bez otevřené soutěže, podle předsedy ÚOHS Petra Rafaje tak metropole naprosto eliminovala hospodářskou soutěž a konkurenční boj.

Praha pokutu už zaplatila, přesto se proti ní může ještě bránit u Krajského soudu v Brně. Zakázka zahrnovala dodávky a služby související s plošnou implementací systému GINIS Enterprise, komplexně pokrývajícím všechny oblasti ekonomických procesů, dále potřebné licence a vytvoření portálu pro on-line aktualizaci dat.

Ekonomický informační systém má sloužit magistrátu hlavního města, městským částem, Technické správě komunikací a Městské policii.

Praha zvolila jednací řízení bez uveřejnění a nevypsala otevřenou soutěž s odkazem na ochranu výhradních práv. Metropole si dvacet let sjednávala licenci k užívání počítačových programů v nejužším rozsahu, který neumožňuje zásahy do programu. Jiný dodavatel než vybraný uchazeč nemohl zakázku splnit.

„Takové jednání vykazuje znaky obcházení zákona. Situace, kdy zadavatel s ohledem na licenční podmínky zadává zakázky v jednacím řízení bez uveřejnění, může vést k tomu, že dodavatel není ohrožen konkurencí a diktuje si ceny,“ uvedl Rafaj. Podle něj tak Praha naprosto eliminovala hospodářskou soutěž a konkurenční boj.

V případě Ginis a mnoha dalších nákladných projektů v informačních technologiích, jako je třeba problematická opencard, je Praha vázána údajně nevýhodnými smlouvami z minulosti. Podle současného vedení města jí neumožňují na tyto služby vypsat tendry, ale pouze takzvané jednací řízení bez uveřejnění. V něm je osloven jen jeden dodavatel, většinou vlastník práv k danému systému.