Praha testuje novou zastávku. Stojí 200 tisíc korun

Do jara příštího roku bude na Palackého náměstí umístěn testovací prototyp zastávkového přístřešku MHD se zábradlím. Návrh vzešel ze soutěže, kterou uspořádal Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR Praha) v loňském roce.

Do jara příštího roku bude na Palackého náměstí umístěn testovací prototyp zastávkového přístřešku MHD se zábradlím. Návrh vzešel ze soutěže, kterou uspořádal Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR Praha) v loňském roce. Zdroj: archiv IPR

Testovací období má zjistit funkčnost a design nové zastávky.
Uvnitř zastávky je umístěn orientační panel, který informuje o aktuálních odjezdech tramvajových linek. Dále bude zastávka mít Wi-Fi, USB port a reproduktor pro osoby se sluchovým postižením.
Testovací prototyp je jedním ze série 7 různých variant přístřešků, které autoři navrhli.
Další ze sedmi variant.
Další ze sedmi variant.
9
Fotogalerie

Praha představila nový zastávkový přístřešek. A příští rok vypíše výběrové řízení na nového dodavatele a správce i tohoto městského mobiliáře. Chce řešit také to, že zastávkových přístřešků je podle magistrátu v metropoli málo.

„Městský mobiliář je často přehlíženou, ale velice důležitou složkou města, na kterou nesmíme zapomínat. Měl být reprezentativní a snadno udržovatelný," říká primátor Zdeněk Hřib.

Návrh nového přístřešku vzešel ze soutěže, kterou loni uspořádal Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR). Cena v sériové výrobě nepřesáhne 200 tisíc korun. Autorem návrhu jsou designéři ze společnosti Artěl.

Prohlédněte si fotogalerii:

Uvnitř nového typu zastávky je umístěn orientační panel, který informuje o aktuálních odjezdech tramvajových linek. Dále bude zastávka mít Wi-Fi, USB port a reproduktor pro osoby se sluchovým postižením. Testovací prototyp je jedním ze série sedmi různých variant přístřešků, které autoři navrhli.

V současné chvíli je v Praze nedostatek zastávkových přístřešků. Nejen, že je zastávek málo, ale téměř polovina z nich je zastaralá.

Zároveň nejsou přístřešky ve vlastnictví Prahy. Město tak téměř nemá velkou možnost ovlivnit jejich vzhled a také postrádá kontrolu nad reklamou a příjmy, které z ní plynou.

Smlouva se současným správcem mobiliáře vyprší v létě roku 2020. Nový dodavatel i správce se bude vybírat ve veřejné soutěži. Podle ředitele IPRu by nový systém provozu zastávkového mobiliáře měl pomoct městu v lepší kontrole jeho provozu.