Pražští taxikáři budou zase protestovat proti Uberu. Předem se omlouvají za komplikace

Taxi na pražském letišti

Taxi na pražském letišti Zdroj: Stepan Bruner, E15

Taxi na pražském letišti
taxi
Asi 70 taxikářů se sešlo 7. března v Praze k protestní jízdě ze Strahova k pražskému magistrátu na podporu výzvy za zavedení minimálních cen za kilometr jízdy v hlavním městě.
Taxikáři v Praze protestovali proti službám společnosti Uber.
Uber
7
Fotogalerie

Pražští taxikáři potvrdili, že ve středu 15. listopadu uspořádají v hlavním městě další protest proti přepravě objednávané přes mobilní aplikace. Podobu protestu Sdružení českých taxikářů neupřesnilo. Ve vyjádření se ale lidem předem omluvilo za případné komplikace způsobené protestem. Podle sdružení jsou služby typu Uber nelegální, pražští taxikáři proti nim letos opakovaně protestovali u ruzyňského letiště.

Sdružení už dříve na svém facebookovém profilu vyzvalo své příznivce, aby 15. listopadu v 5:00 přijeli na Strahov. Teprve tam by jim měli organizátoři sdělit podrobné informace o dalším průběhu akce. Zástupce sdružení Petr Polišenský dosud nechtěl podobu protestu předem prozrazovat. Určitě ale podle něj taxikáři vyjedou do ulic.

Sdružení v dnešním vyjádření opět uvedlo, že běžní taxikáři na rozdíl od řidičů pracujících prostřednictvím mobilních aplikací podnikají podle zákonů, což s sebou nese zvýšené náklady. "Černí taxikáři" naproti tomu podle sdružení nesplňují ani polovinu toho, co jim zákon ukládá.

Proti službám typu Uber protestovali taxikáři v Praze či Brně již dříve. Počátkem října blokovali pomalou jízdou dopravu v okolí ruzyňského letiště a svou nespokojenost dávali najevo i před budovou pražského magistrátu.

Taxikářům vadí zejména to, že za Uber a podobné služby jezdí řidiči bez taxikářské koncese, nemají auta evidovaná jako vozidla taxislužby a nemají taxametry. Uber tvrdí, že není taxislužba, ale že nabízí spolujízdu v rámci sdílené ekonomiky.

Služba Uber je alternativou taxi. Lidé si přes aplikaci v mobilním telefonu mohou zavolat řidiče, který je odveze na požadovanou adresu. Řidiči jezdí buď pro společnost, nebo jako živnostníci ve vlastním autě. Partnerských řidičů je v Praze podle firmy zhruba 2000. Podle dřívějšího vyjádření primátorky Adriany Krnáčové (ANO) nemůže město Uber zakázat ani pro něj určovat podmínky.

V Brně, kde Uber fungoval od začátku letošního února, byl jeho provoz zastaven červencovým předběžným opatřením krajského soudu. Nadřízený vrchní soud ale toto opatření koncem října zrušil.