Pro ANO je v Brně prioritou koalice s lidovci, Žít Brno a zelenými

Jedničkou na volební listině a kandidátem na primátora za hnutí ANO je Petr Vokřál

Jedničkou na volební listině a kandidátem na primátora za hnutí ANO je Petr Vokřál Zdroj: Anna Vackova, E15

Poprvé se dnes u společného stolu sešli po komunálních volbách brněnští lídři ANO, lidovců, zelených a Žít Brno. Pro nejsilnější ANO je toto složení stran prioritní variantou při skládání koalice. Podle vyjádření lídrů pro média se bude v jednáních pokračovat v úterý, zatím nepřišli na žádnou zásadní neshodu.

Pokud jednání nekrachnou, vyloučil lídr ANO Petr Vokřál vyjednávání s ČSSD, druhou nejúspěšnější stranou ve volbách. Projektovaná koalice by měla v zastupitelstvu 31 křesel z 55.

Dnes si zástupci budoucí možné koalice řekli pouze rámcově, jak by jejich spolupráce mohla vypadat. „Dotkli jsme se celé řady témat, sepisujeme si je a budeme je podrobněji řešit. Dali jsme si také za úkol sepsat si do úterý priority každé ze stran. Pokud nás nebudou rozdělovat, budeme pokračovat,“ řekl Vokřál.

Předpokládá, že do konce týdne by mohl vzniknout rámec budoucí koalice. „Samozřejmě nelze vyloučit nic, ale určitě nepovedeme paralelní jednání se sociální demokracií. Sešli jsme se pouze krátce a vyjasnili jsme si vyjádření našeho předsedy Andreje Babiše,“ uvedl Vokřál v narážce na to, že Babiš odmítá spolupráci ANO s ČSSD v Brně a v Ostravě.

Ke koaličním jednáním se stavěli pozitivně i ostatní lídři. „Našli jsme shodu v mnoha bodech našich programů a věřím, že spolupráce možná bude,“ řekl Klára Liptáková (KDU-ČSL). „Navíc nejsme tím, kdo by udával tón hry a je na nás, jestli se k této koalici připojíme,“ doplnila.