Proti vládě v Praze demonstrovalo 70 tisíc lidí. Lidé podlehli ruské propagandě, prohlásil Fiala

Na protivládní demonstraci v Praze se sešlo 70 tisíc lidí

Na protivládní demonstraci v Praze se sešlo 70 tisíc lidí Zdroj: ČTK / Kamaryt Michal

Okamžitou demisi koaličního kabinetu premiéra Petra Fialy (ODS) a vypsání nových parlamentních voleb vyhlásili jako své hlavní požadavky organizátoři dnešní protivládní demonstrace na Václavském náměstí. V případě nesplnění hrozí vyhlášením odporu. Podle premiéra demonstraci svolaly síly, které se hlásí k proruské orientaci a mají blízko k extrémním pozicím. Policie odhadla, že se k protestu sešlo kolem 70 tisíc lidí.

Demonstrace s názvem Česká republika na prvním místě byl společnou akcí organizací, politických stran a občanů, kteří nesouhlasí se současnou politikou vlády a chtějí změnu. Z pódia pod sochou svatého Václava řečníci kritizovali především vysoké ceny energií a prozápadní kurz současné vlády.

Na závěr víc než tříhodinové akce organizátoři vyhlásili požadavky. Patří mezi ně zejména demise vlády a vypsání nových voleb. „Požadujeme zřízení dočasné vlády odborníků a vypsání předčasných voleb. Pokud vláda nepodá demisi do 25. září, na celorepublikové demonstraci vyhlásíme právo na odpor podle Ústavy ČR a vyhlásíme nátlakové akce,“ uvedli. Dodali, že už nyní jednají o vyhlášení stávky s odbory, podnikateli, zemědělci, starosty, dopravci a dalšími organizacemi.

Organizátoři protestu dále žádali zplnomocnění svých zástupců k tomu, aby mohli uzavřít krátkodobé smlouvy na dodávky levného plynu a ropy. Za další požadavek označili výměnu Rady České televize a Českého rozhlasu.

„Je jasné, že ruská propaganda a dezinformační kampaně se objevují na našem území opakovaně a někdo jim prostě podléhá," prohlásil v reakci na demonstraci premiér Fiala. Dodal, že každý má právo vyjádřit své postoje a demonstrovat. „Interpretace událostí, které jsem já měl zatím možnost vidět, ukazují na silně proruské postoje, a podle mě to neodpovídá tomu, co jsou zájmy České republiky a našich občanů,“ doplnil Fiala.

Předsedu vlády za jeho slova kritizoval šéf největší odborové centrály v zemi Josef Středula. „Znevažovat všechny účastníky bez důkazů jsem si už zažil v roce 2012 u vlády ODS. Jdete stejně špatnou cestou, pane premiére,“ napsal předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) na twitteru. Demonstrace byla podle Středuly zejména výsledkem špatné práce vlády a obav lidí z budoucnosti.

Ministr vnitra Rakušan uvedl, že bere vážně obavy lidí, kteří na demonstraci přišli. „Proto pracujeme na řešeních, která strach lidí z budoucnosti zmírní. Ta řešení ale neleží v příklonu k Putinovu Rusku, v tom se s řečníky neshodnu,“ uvedl vicepremiér. Zároveň varoval, že je třeba nedopustit rozdělení veřejnosti. „Rozkol společnosti je jeden z cílů hybridní války, které čelíme,“ napsal Rakušan na twitteru.

Policie odhadla, že demonstrace se zúčastnilo 70 tisíc lidí, organizátoři hovořili o více než 100 tisících. Policisté nemuseli řešit žádný zásadnější problém, uvedli po skončení akce. Záchranáři při demonstraci ošetřili devět lidí, převážně kvůli nevolnostem a kolapsovým stavům. Jednoho člověka převezli do nemocnice.