Replika Průmyslového paláce na pražském výstavišti by stála 1,5 miliardy korun

Průmyslový palác

Průmyslový palác

Přípravy na lyžování před Průmyslovým palácem pod taktovkou společnosti E.ON
výstaviště, Praha, lyžování
Situaci kolem Výstaviště v Praze-Bubenči, které je památkově chráněno, řeší Praha už řadu let. Areál je v katastrofálním stavu
Křižíkova fontána ožívá za tmy. Je vítanou turistickou atrakcí
Proslulá Křížíkova fontána za denního světla
6
Fotogalerie

O případné dostavbě vyhořelého levého křídla Průmyslového paláce by Praha mohla rozhodnout ještě letos. Jestli půjde o repliku nebo nový objekt, rozhodne rada na základě výsledků architektonické soutěže. Ta by měla být ukončená letos, řekl dnešním setkání s novináři pražský radní pro majetek Karel Grabein Procházka (ANO). Replika by podle něj stála kolem 1,5 miliardy korun, nová hala přibližně 300 milionů korun.

"Bude pak možnost obě porovnat a na rozhodnutí města bude, kterou cestou se vydat. Zvážit bude třeba i náklady a využitelnost prostoru," řekl radní. Podle něj město potřebuje, aby levé křídlo bylo multifunkčním prostorem s možností změn dispozice.

Celý areál Výstaviště je památkově chráněný. Požár zachvátil secesní Průmyslový palác v říjnu 2008 a zničil jeho levé křídlo. Od té doby na místě stojí stan, původně vybudovaný na přechodnou dobu jednoho až dvou let. Před třemi lety město ukončilo nájemní smlouvu se společností Incheba, některé akce tam bude pořádat do roku 2018.

Areál je ve špatném stavu. Velké škody napáchala povodeň v roce 2002. Obnova si vyžádá zhruba dvě miliardy korun. Některé budovy, třeba kruhové divadlo Spirála, budou zbourány. Naopak hokejová hala zůstane zachována. Výstaviště u Stromovky vzniklo v roce 1891 při příležitosti Jubilejní zemské výstavy. I Průmyslový palác byl původně plánovaný jako dočasná stavba.