„Rusko, ruce pryč od Krymu“: Češi protestovali za Ukrajinu

Demonstrace na podporu Ukrajiny

Demonstrace na podporu Ukrajiny Zdroj: ctk

Stovky lidí v Praze, Brně, Plzni a Karlových Varech přišly dnes v podvečer na demonstrace pod společným názvem Za vaši a naši svobodu. Protest proti ruské intervenci na ukrajinském Krymu přišli vyjádřit s Ukrajinci a Rusy žijícími v ČR také čeští občané, mezi nimi i bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a další osobnosti politického a kulturního života.

V Praze na Václavském náměstí zavlály pod sochou svatého Václava žlutomodré vlajky Ukrajiny a vlajka EU. Přišly asi tři stovky lidí, mladí, staří i děti, mnozí měli na hrudi žlutomodré pentle a v rukou transparenty s nápisy „Rusko, ruce pryč od Krymu“, „Ruskému fašismu stop“ či „Pomozte Ukrajině“. Setkání začalo zpěvem slavné písně Karla Kryla „Bratříčku, zavírej vrátka“, kterou si Češi spojují s okupací své země v srpnu 1968.

„V této trudné chvíli musíme prokázat solidaritu,“ řekl k důvodu své účasti Schwarzenberg. Připomněl, že Češi to, co dnes zažívají Ukrajinci, zažili dvakrát. „Víme, co to znamená, když cizí vojska obsadí zemi. Myslím, že se sluší, abychom za ně demonstrovali,“ řekl a připomněl, že při srpnové demonstraci na Rudém náměstí v Moskvě na podporu okupovaného Československa byl mezi ruskými disidenty i jeden Ukrajinec.

Demonstrace na podporu nastolení demokratického řádu na celé Ukrajině uspořádaly dnes ve čtyřech městech iniciativa Chceme demokratickou Ukrajinu a občanská sdružení Euromajdan.o.s., Euromaidan Brno, Bez komunistů.cz a Alternativa. Krym roku 2014 přirovnaly k Sudetám roku 1938, kdy část republiky obsadilo nacistické Německo.

V Plzni se na Masarykově náměstí demonstrace zúčastnilo asi 50 lidí, Ukrajinci rozbalili vlajky své země a provolávali hesla jako „Rusáci domů“, „Krym je Ukrajina“, „Janukovič za mříže“. Protestovat proti ruské intervenci na Krymu přišel i Jaroslav Melnyk z Ukrajiny, živí se na montážích, v Plzni je se svou ženou a na Ukrajině má zbytek rodiny. „Je to šok, revoluce vzala tolik životů a teď nás napadl soused. Je to rána pod pás,“ uvedl. Když se dozvěděl o mobilizaci, chtěl prý okamžitě odjet domů.

Demonstrace na podporu UkrajinyDemonstrace na podporu Ukrajiny | ctkPražská demonstrace na podporu Ukrajiny

Podpořit Ukrajince přišli na plzeňskou demonstraci také Češi. „Absolutně nesouhlasím s okupací ruských vojsk svébytného území Ukrajiny,“ řekl Petr Šimon z Plzně. V Karlových Varech přišlo před ruský konzulát přes sto lidí. Někteří měli v rukou transparenty, provolávali hesla, řada z nich malovala na zem srdíčka. Jako symbol vytvořili velké srdce, z něhož vycházely vlajky, což mělo znamenat krvácení. Akci se nikdo nepokusil narušit. Po dobu shromáždění měl ruský konzulát zhasnutá světla, po skončení je rozsvítil.

Před ruský konzulát v Brně přišlo protestovat asi 50 lidí, většinou Češi. Už před shromážděním se na chodníku objevil nápis Styďte se. Demonstranti přišli s modrožlutými ukrajinskými vlajkami a transparenty s kritikou ruské politiky vůči Krymu a Kyjevu. Na zeď konzulátu kladli růže.