Silná koruna. Spekulanti sází na růst kurzu vůči euru už po Novém roce

Česká národní banka

Česká národní banka Zdroj: Euro Martin Pinkas

Sílící spekulace, že ČNB opustí kurzový závazek vedou k tomu, že trh předpokládá kurz 26,93 korun za euro už v polovině ledna.

Kurz 27 korun za euro může padnout už během prvních dnů roku 2017. Vyplývá to z tříměsíční projekce kurzu koruny vůči euru (forwardy), kterou firmy i finanční instituce využívají pro plánování svých budoucích transakcí. Podle dat agentury Thomson Reuters tak trh v polovině ledna příštího roku předpokládá kurz koruny 26,93 za euro.

forwardové kurzy korunyforwardové kurzy koruny|e15

Část spekulantů tak počítá s tím, že ČNB uvolní domácí měnu ještě před koncem prvního čtvrtletí, jak v současnosti avizuje. „Vnímání krátkodobého vývoje koruny se změnilo po posledním jednání bankovní rady ČNB. Lidé na trhu si zkrátka vyložili slova banky jako možnost dřívějšího než dosud očekávaného konce kurzového závazku,“ říká hlavní ekonom Deloitte David Marek.

 

Posun tržních sázek je podle ekonomů odrazem sdělení ČNB, že banka může uvolnit korunu i před dosažením požadovaného dvouprocentního tempa růstu cen. „Část trhu začala sázet na to, že kurzový závazek může padnout například pod vlivem silné aktivity spekulantů,“ uvádí ekonom Komerční banky Marek Dřímal.

Ta je přitom realitou posledních týdnů. Aby ČNB odvrátila posílení české měny, musela jen během září utratit za intervence podle odhadů Generali Investments kolem 70 miliard korun. Šlo by tak o třetí největší měsíční účet centrální banky za obranu slabé koruny od spuštění intervencí v listopadu roku 2013. Ty prozatím ČNB vyšly na částku kolem 700 miliard korun.

Pokud by banka řídila kurz koruny až do druhého čtvrtletí příštího roku, jak zamýšlí, účet by ještě podstatně vzrostl. Podle ekonomů bude totiž aktivita spekulantů dále sílit. V horizontu šesti měsíců počítají projekce s kurzem koruny 26,89, v polovině října příštího roku má být euro k mání za 26,72 koruny, česká měna by tak byla o jedno procento silnější než nyní.

Podle některých ekonomů leží tržní sázky nerealisticky blízko. „Předpokládáme, že ČNB uvolní korunu nejdříve na konci roku 2017. Bude záležet na vývoji v eurozóně, tempu růstu českých mezd a na domácí inflaci,“ říká analytik České spořitelny Jiří Polanský. Sama ČNB předpokládá uvolnění koruny v závěru léta příštího roku. Poté může česká měna podstatně zesílit, podle odhadů České bankovní asociace se kurz ustálí mezi úrovní 24 a 25 korunami za euro.