Spor o plyn pro Česko spěje ke konci, Rusové slibují zlevnění

plyn, plynovod

plyn, plynovod Zdroj: profimedia.cz

Praha Češi se zřejmě mohou těšit na levnější ruský plyn. Vídeňská arbitráž mezi ruským Gazpromem a tuzemským dovozcem, skupinou RWE, kvůli cenám pro Česko podle všeho skončí smírem. Zástupce šéfa Gazpromu Alexandr Medveděv včera RWE označil za jednu ze společností, s níž by se plynárenský gigant mohl brzy dohodnout na zlevnění – podobně jako v případě firem E. ON a polského PGNiG.

„Jednání jsou ve finální fázi,“ řekl Medveděv. Experti podle něj dostali pokyn, aby rozhovory ukončili do konce evropského fotbalového šampionátu.

Jedna ze tří největších českých společností RWE Transgas vede s Gazpromem vleklý spor, protože ceny plynu na základě dlouhodobého kontraktu výrazně převyšují momentální, spotové ceny na burzách. Například v posledních týdnech byl plyn od Grazpromu podle dostupných informací dražší až o 150 dolarů za tisíc kubických metrů, tedy zhruba o polovinu.

Firma RWE Transgas na to doplácí v konkurenčním boji s alternativními prodejci, obchod s plynem je pro ni výrazně ztrátový. Loni v tomto segmentu dosáhla zisku na úrovni „černé nuly“ jen díky rozpuštění rezerv. Vysoké ceny Gazpromu navíc tlačí nahoru celkovou cenovou hladinu suroviny v Česku.

S verdiktem vídeňské arbitráže mezi Gazpromem a RWE se počítalo na začátek příštího roku. Formálně ji vede mateřská německá skupina RWE, týká se ale právě českého trhu. Ani RWE, ani její česká dcera včera vyjádření Medveděva nekomentovaly.

Odborníci upozorňují, že kvůli příliš vysokým cenám by se dostával v Evropě do problémů také přímo Gazprom, protože odběratelé stále více hledají alternativní zdroje a cesty plynu.

Kupříkladu do Česka by měla v budoucnu putovat kromě norské také katarská surovina z přímořského terminálu zkapalněného plynu v polském Svinoústí.

Celý spor se vede především o to, do jaké míry je správné vázat ceny plynu na cenu ropy, jak to dělá právě Gazprom, ale i další světoví dodavatelé. Evropští odběratelé naopak žádají, aby se ceny Gazpromu více odvíjely od zmiňovaných spotových hodnot suroviny.

Čtěte také:

Ruský Gazprom letos čeká zvýšení vývozu plynu na nový rekord

Polsko spoléhá na plyn z břidlic, zásoby ale možná zklamou

Spolupráce Rosněfťu a Exxonu dostává konkrétnější obrysy

Rusové tento argument příliš neakceptují, ale na druhé straně určité zlevňování připouštějí. Kromě společností E. ON, RWE a PGNiG se už Gazprom údajně dohodl v průměru zhruba na desetiprocentním snížení ceny s většinou ostatních společností. Naopak o úlevách vůbec nejedná s ukrajinskou stranou.

RWE už vedla složité rozhovory s Gazpromem loni, kdy se kromě cen plynu jednalo také o vytvoření společného podniku v západní Evropě. Tento plán se nakonec nerealizoval a dohody se nepodařilo dosáhnout ani v případě cen, na což opakovaně doplatil právě český RWE Transgas. Ten sice loni vykázal čistý zisk více než devět miliard korun, ale vedle „černé nuly“ při samotném obchodování s plynem jen díky započtení výsledků dceřiných firem – tedy z výnosů z provozování plynovodů (Net4Gas) a zásobníků plynu (RWE Gas Storage).

Rekordní export

Gazprom čeká letos růst vývozu plynu na rekordních 222 miliard krychlových metrů. Export do Evropy zůstane na loňských 150 miliardách krychlových metrů. Podnik čeká, že z vývozu do evropských zemí bude mít příjmy 61 miliard dolarů. Na Ukrajinu chce letos vyvézt čtyřicet miliard metrů krychlových plynu. Podíl na klíčovém evropském trhu se loni zvýšil na 27 procent z 24 procent v roce 2010.