Štěpánek už nechce do vysílací rady. Poslanci ANO ho odmítli

Petr Štěpánek

Petr Štěpánek Zdroj: Ondřej Szollos

Kandidaturu Petra Štěpánka do takzvané velké vysílací rady (RRTV) podle informací z jednání poslaneckého klubu vládního hnutí ANO odmítla podpořit velká část poslanců, proti se postavil i premiér a předseda ANO Andrej Babiš. Ke stažení kontroverzní nominace vyzvali ANO lidovci, s nominací nesouhlasí ani další opoziční strany i zástupci vládní ČSSD. Štěpánek sám odvolal svůj souhlas s kandidaturou. V dokumentu uvedl, že o nominaci neusiloval a překvapilo ho, když jej poslanci do rady navrhli. Podle kritiků bývalý člen rady Štěpánek veřejně prohlašoval, že chce zničit Českou televizi. Média uvedla, že kritizoval i ANO a Babiše.

"Dnes proběhla na jednání poslaneckého klubu poměrně dlouhá debata, a z té debaty vyplynulo, že pan Štěpánek nemá stoprocentní podporu kolegů při této tajné volbě," řekl po jednání poslaneckého klubu ANO jeho předseda Jaroslav Faltýnek. Štěpánka o věci informoval, ten poté stáhl svůj souhlas s nominací do rady. Faltýnek také podotkl, že ANO Štěpánka nominovalo na základě toho, že s jeho jménem přišli představitelé čtyř poslaneckých klubů.

Štěpánek podle serveru Lidovky.cz ještě letos v létě označoval v příspěvku na twitteru spolupráci s ANO za zločin. Když jej ale členové hnutí nominovali do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, kritické příspěvky smazal. "Myslím si, že za situace, kdy mě někdo oslovil, abych se vrátil do veřejného života, se to tak nějak nehodí, aby to tam dál viselo," řekl serveru. To, že podporu ANO ztratil, ale není podle Štěpánka důsledkem jeho kritiky hnutí. V odvolání své nominace s dnešním datem, adresovaném předsedovi poslanců ANO Jaroslavu Faltýnkovi, Štěpánek píše, že ANO ustoupilo tlaku lobby České televize. Text odvolání Štěpánek zaslal médiím.

Velkou vysílací radu tvoří 13 členů, které na návrh Sněmovny jmenuje a odvolává premiér. Nyní se bude v RRTV obsazovat místo po Miladě Richterové, které končí šestiletý mandát začátkem října. Dolní komora by měla nového člena volit na současné schůzi. Podle komunistů je po odstoupení Štěpánka možné, že se nynější volba neuskuteční.

Podle usnesení sněmovní volební komise na post kandidují vedle někdejšího člena rady Štěpánka právnička Olga Ulrichová za Piráty a bývalý náměstek ministra kultury Patrik Košický za KDU-ČSL.

Komunisté uvedli, že po odstoupení Štěpánka by se měla vypsat zcela nová volba. To odmítají ODS i Piráti. Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura ale vyjádřil obavy, že nebude zvolen nikdo a že ANO si tak bude chtít udělat prostor pro novou volbu. Podle Pirátů by to však bylo nešťastné a vyvolalo by to dojem, že se ANO pouze snaží najít přijatelnějšího člověka místo Štěpánka, který by plnil jejich zadání.

Nominaci kritizovali už dříve zástupci šestice iniciativ a profesních svazů. KDU-ČSL dnes dopoledne vyzvala ANO, aby Štěpánkovu nominaci stáhlo. Podle předsedy sněmovního klubu KDU-ČSL Jana Bartoška chtělo nominací ANO destabilizovat radu a ovládnout média, zejména převzít kontrolu nad veřejnoprávními Českou televizí a Českým rozhlasem (ČRo). Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil před zahájením schůzce vyzval ostatní strany, aby umožnily veřejné hlasování.

Podle šéfa sněmovního klubu hnutí STAN Jana Farského vzbudila nominace Štěpánka výrazné emoce, a to oprávněně. "Je pro mne něco úplně nepochopitelného, jak vládní strana si může dovolit nominovat člověka, který chce podminovat Kavčí hory. Co bude jeho přidanou hodnotou v RRTV," zeptal se řečnicky s odkazem na dřívější Štěpánkova vyjádření. Proti Štěpánkovi se postavila i koaliční sociální demokracie. "Pro nás je to nedůvěryhodná osoba, osoba, která by v RRTV nebyla na správném místě," konstatoval předseda poslanců ČSSD Jan Chvojka.

Předseda SPD Tomio Okamura řekl, že jeho hnutí nebude hlasovat pro žádného ze zbývajících dvou kandidátů. "Ani jeden z kandidátů není garantem naplňování zákona o České televizi, aby vysílání bylo vyvážené," řekl.

Nesouhlas s nominací Štěpánka přišly v pondělí večer do blízkosti Sněmovny vyjádřit zhruba dvě stovky demonstrantů. Vyzvali poslance, aby vybrali jiného kandidáta a aby jejich hlasování bylo veřejné.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání mimo jiné uděluje, mění a odnímá licence k provozování vysílání, dohlíží na pluralitu programové nabídky a informací a dbá na obsahovou nezávislost vysílání. Sleduje obsah rozhlasového a televizního vysílání, za porušení vysílacích zákonů ukládá sankce.