Středulovi loni zaniklo členství v odborech, napsalo KOVO. Šéf odborářů to popírá

Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula

Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Předákovi Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefu Středulovi loni v prosinci podle deníku Blesk zaniklo členství v jeho domovské organizaci KOVO Vítkovice kvůli nezaplacení příspěvků. Pokud by v tu dobu nebyl členem jiných odborů, automaticky nebyl ani šéfem odborové centrály, napsal Blesk. Středula však oponuje, že byl a stále je členem svazu KOVO. Největší odborovou centrálu v zemi vede od roku 2014. Naposledy ho odboráři zvolili do čela ČMKOS na další čtyřleté období v dubnu 2022.

Deník ve středu zveřejnil kopii dopisu, který Středulovi zaslala jeho domovská organizace vítkovických oceláren loni začátkem prosince. Napsala mu, že nemá zaplacené příspěvky za pět měsíců, takže mu zaniklo podle stanov členství. Naposledy peníze podle prosincového dopisu poslal za květen 2023.

Podle stanov svazu KOVO členství zaniká „uplynutím pěti kalendářních měsíců, během nichž člen nezaplatil členský příspěvek“. Člen posílá procento z čisté mzdy, odměny z dohod či z penze. Platba má být uhrazena nejpozději do konce měsíce, ve kterém je splatná výplata či důchod, uvádějí svazové stanovy.

Podle statutu ČMKOS mandát u volené funkce zaniká mimo jiné vždy skončením členství v odborovém svazu. Pokud Středula nebyl podle deníku členem jiných odborů, zanikl mu automaticky i mandát předsedy centrály. Blesk se odvolává na vyjádření právníka. Píše, že Středula nevysvětlil, jak situaci vyřešil.

„Byl jsem a stále jsem členem KOVO,“ řekl Středula pro ČTK. Uvedl, že členem svazu KOVO je tři desetiletí a příspěvky dorovnal už loni. Záležitost je podle něj interní. V pondělí se tématu dotkla i rada ČMKOS, která jednala online. Zástupce KOVO na ní uvedl, že Středula je dál členem svazu. Blesku to sdělil i předák KOVO Roman Ďurčo a předsedkyně základní organizace Renáta Pluskalová. „Je to interní záležitost v rámci Odborového svazu KOVO a pan Středula je pořád členem Odborového svazu KOVO. Více se k tomu opravdu nebudu vyjadřovat,“ uvedl Ďurčo.

ČMKOS je největší odborová centrála v zemi. Zastřešuje 31 svazů s asi 270 tisíci členy. Nejpočetnějším svazem je právě KOVO, který před svým zvolením do čela centrály řídil Středula. V čele svazu stojí od roku 2022 Ďurčo. Ten předsedal od roku 2015 Středulově domovské organizaci vítkovických oceláren.

Volby šéfa ČMKOS by měly být za dva roky na jaře. Středulovu pozici v čele odborů poznamenala podle dřívějších informací ČTK jeho kandidatura v prezidentské volbě i její stažení před prvním volebním kolem.

VIDEO: Loňský rozhovor s Josefem Středulou v Prostoru X

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Josefem Středulou • Videohub