Šumava se otevře handicapovaným

Bezbarierové informační středisko NP Šumava Svinná Lada

Bezbarierové informační středisko NP Šumava Svinná Lada Zdroj: NP Sumava

Investice v řádu milionů korun budou stál jednotlivé projekty, které ještě více než dosud otevřou Národní park Šumava i pro zdravotně handicapované turisty. Už na podzim budou v národním parku jezdit speciální ekologická vozidla upravená pro přepravu vozíčkářů.

„Cena jednoho speciálního vozidla se bude pohybovat v řádu 1 až 1,5 milionu korun“ řekl E15 Pavel Pechoušek mluvčí Správy NP Šumava a dodává: „Tím to však ani zdaleka nekončí. Již nyní je pro tuto skupinu návštěvníků připraveno 15 okruhů po druhých zónách národního parku. Trasy jsou tematicky zaměřené například na zpracování a plavení dřeva, rašeliniště, pašeráky.“

Dále správa parku připravuje otevření zcela nového areálu lesních her, jehož největší atrakcí budou dřevěné repliky zvířat, které nevidomým návštěvníkům umožní poznat skutečné rozměry jednotlivých zvířat. A pro nevidomé návštěvníky a i pro cizince bude určen další projekt - Mluvící stromy. „Na vytipovaných místech, podél nejzajímavějších turistických cest, nechá správa parku před příštím létem umístit mluvící stromy, čtyřmetrové vztyčené kmeny, které budou osazeny elektronickým informačním systémem,“ dodává Pechoušek.

Ředitel správy Národního parku Jiří Mánek ještě připomněl, že správa parku chystá informační kiosky, brožury a travel manuály, nabídku jednodenních i několikadenních tipů na výlet v podobě průvodce pro zdravotně postižené cestovatele a jejich doprovod. „Chceme vydat knihu z produkce Správy NP a CHKO Šumava v Braillově písmu a zřídít půjčovnu elektrických vozíků pro zdravotně postižené a seniory nad 60 let s vytipovanými trasami, kam by toto vozítko dokázalo dojet,“ dodává ředitel Mánek.

Současné aktivity navazují na obdobné programy, které správa parku pro osoby se zdravotním postižením připravovala již v minulosti. „S těmito aktivitami navazujeme především na projekt Dostupná Šumava, již tradiční jarní a podzimní série celodenních autobusových zájezdů s průvodcem, určená pro seniory a osoby se sníženou mobilitou nebo výběr turistických tras vhodných pro návštěvníky s pohybovým handicapem s názvem Šumava pro všechny,“ dodává Lenka Dvořáková ze Správy Národní parku, která za realizaci projektů pro handicapované návštěvníky zodpovídá.

Již nyní Správa NP ve spolupráci s občanským sdružením Trianon Čechy, které se péčí o zdravotně postižené zabývá, připravila speciální brožuru a letáky s tipy na výlety na české i německé straně Šumavy pro osoby se zdravotním postižením. Součástí brožury je i soupis bezbariérových penzionů a hotelů na stejném území.