Toman: Naším úkolem je, aby se v Česku prodávalo stejně kvalitní zboží jako kdekoliv jinde

Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) řešil v Otázkách Václava Moravce dvojí kvalitu potravin

Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) řešil v Otázkách Václava Moravce dvojí kvalitu potravin Zdroj: Reprofoto ČT24

Předvolební téma číslo jedna. To je dvojí kvalita potravin. Bude se řešit i po volbách? Ministr zemědělství Miroslav Toman tvrdí, že je to téma, které není pouze předvolební, ale že se řeší více než 6 let a on sám v tom v čele resortu chce pokračovat. A v České televize v diskuzním pořadu u moderátora Václava Moravce se čílil nad vysvětlením, že Češi prý mají jiné chutě. A proto místo vepřového masa dostávají kuřecí separát.

„Nemůže být v jedné značce, že je tam 80 procent vepřového v lančmítu a ta samá značka, ten samý obal je tam 50 procent masa a ještě drůbežího separátu. A zdůvodňuje se to tím, že český zákazník má jiné chutě. Jestli mi někdo bude tvrdit, že český zákazník má radši drůbeží separát než vepřové maso, tak nevím, co si o tom... nebudu to komentovat,“ čílil se v Otázkách Václava Moravce ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

„Naším úkolem je, aby se v České republice prodávalo stejně kvalitní zboží jako kdekoliv jinde,“ podotkl ministr.

Téma dvojí kvality potravin má dle Tomana nově upravovat novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích. A také připravovaná novela zákona o významné tržní síle. „Primárně nám jde o ochranu spotřebitele,“ upozorňuje Toman a tvrdí, že cílem je změna zákonů tak, aby obchodník, pokud si něco objedná, aby si to mohl objednat i v jiné kvalitě. „Aby mu nadnárodní, globální výrobce neřekl: Toto ti nedodáme, protože ti budeme dodávat pouze menší kvalitu,“ podotkl Toman.


Celý článek najdete na webu blesk.cz >>>