Tři středočeští zastupitelé za TOP 09 trvají na účasti v koalici

Volební štáb TOP 09

Volební štáb TOP 09 Zdroj: Dušan Kütner, E15

Andrej Babiš, předseda ANO
Andrej Babiš
Předseda ANO Andrej Babiš
Tisková konference ANO
Hlasování skončilo, začíná sčítání volebních lístků
10
Fotogalerie

Tři z pěti středočeských zastupitelů zvolených za TOP trvají na koalici s ANO, STAN a ODS. Nebudou ale dál jednat jménem TOP 09, řekli dnes ČTK zastupitelé Daniel Marek a Milan Schweigstill. Třetí členkou klubu TOP 09, která podporuje rodící se krajskou koalici ANO, STAN, ODS a části TOP 09, je Michaela Vojtová. Naopak lídr Petr Tiso a dvojka na kandidátce Jan Jakob se dalších vyjednávání neúčastní a jejich postup schvaluje krajský výbor TOP 09.

"Budeme jednat jménem většiny zvolených zastupitelů, ne jménem TOP 09," uvedl Marek, podle nějž byli všichni tři zastupitelé celou noc v kontaktu a dnes dopoledne se sešli a potvrdili si svá stanoviska.

Vše o letošních volbách si přečtěte zde

Krajský výbor středočeské TOP 09 ve čtvrtek večer podpořil lídra Petra Tisa, který ukončil jednání o koalici v kraji. Předsedkyně krajské buňky Helena Langšádlová uvedla, že budou Marka kontaktovat a že věří, že bude usnesení krajského výboru respektovat.


"My jsme se v té trojce dohodli, že naše názory zůstávají konstantní v tom smyslu, že budeme hledat podporu pro tuhle koalici, protože nám připadá, že je špatně, aby TOP 09 v pravostředové vládě nebyla. Ale respektujeme to usnesení (krajského výboru TOP 09) v tom smyslu, že nemáme pravomoc jednat jménem TOP 09," řekl dnes ČTK Schweigstill. Připustil, že se s Markem a Vojtovou možná stanou nezařazenými zastupiteli. "Je to i pravděpodobné, konkrétní formu vám ale ještě říct nedokážu," dodal.

Případná koalice ANO, STAN, ODS a tří zastupitelů za TOP 09 by měla v pětašedesátičlenném zastupitelstvu 44 křesel. ANO má 16 mandátů a STAN o jeden méně. ČSSD získala 11 křesel, ODS deset, komunisté osm a TOP 09 pět.