Úřady odepsaly 165 miliard daňových nedoplatků, proti předchozímu roku jde o rapidní nárůst

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: čtk

ilustrační foto
Ivan Pilný
Ministerstvo financí
Bohuslav Sobotka
5
Fotogalerie

Úřady loni odepsaly pro nedobytnost daňové nedoplatky v objemu 165,2 miliardy korun. Proti roku 2015 tak vzrostl objem odepsaných nedoplatků o více než 108 miliard korun. Finanční správa naproti tomu opět oživila již dříve odepsané nedoplatky za 118 miliard.

Objem všech daňových nedoplatků, tedy i na sociálním pojistném, loni meziročně klesl o 52,5 miliardy na 127,5 miliardy korun. Například na dani z přidané hodnoty klesly nedoplatky mezi roky 2014 a 2016 zhruba na polovinu.

Ministerstvo financí v závěrečném účtu uvádí, že za nárůstem odepsaných nedoplatků je zvýšený zájem o to, aby vstupní údaje pro příjmy státního rozpočtu více odpovídaly skutečnosti. Odpisem však nedoplatky nezanikají a jsou dále vymahatelné.

Finanční úřady totiž i poté prověřují majetkové poměry daňových dlužníků, a pokud nějaký jejich majetek zjistí, nedoplatek opět aktivují a vymáhají ho.

Mezi základní příčiny nedobytnosti pohledávek podle ministerstva stále patří předluženost a nemajetnost dlužníků, nemožnost dohledání jejich majetku nebo předluženost jejich dědictví. Dlužníci také účelově převádějí svůj majetek na jiné osoby nebo na sebe podávají insolvenční návrhy. Řada dlužníků je nekontaktních nebo nemá reálné sídlo.

Finanční úřady loni vymáhaly celkem 44 miliard korun ve zhruba 2,9 milionu případů. Úspěšné byly ve čtvrtině případů a vymohly 13,3 miliardy korun.

Ke konci roku evidovaly úřady 31 daňových subjektů, které dlužily víc než 100 milionů korun, což dohromady představovalo téměř 12 miliard korun. Na dani z přidané hodnoty dlužilo víc než 100 milionů korun 23 plátců a jejich dluh dohromady představoval 5,1 miliardy korun.