Už ve dvou krajích vzniká koalice bez vítězného hnutí ANO

Tisková konference ANO

Tisková konference ANO Zdroj: Anna Vacková, E15

Předseda ANO Andrej Babiš
Místopředseda ODS Martin Kupka natáčí spot, dvakrát se zadrhne, ale nakonec "to dá"
Hra světla a stínů ve volebním štábu KSČM
Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka vysvětluje volební neúspěch strany
Volební štáb KSČM - místopředseda Jiří Dolejš
19
Fotogalerie

Nejméně ve dvou krajích se po víkendových volbách formuje koalice bez vítězného hnutí ANO. Zastoupení v krajské radě vítěz voleb zřejmě nebude mít v Pardubickém a Královéhradeckém kraji. V dalších krajích pokračuje vyjednávání, funkci hejtmana chce ČSSD v Jihočeském kraji a na jihu Moravy ANO a lidovci. Ve středních Čechách opět jednali o vytvoření koalice zástupci ANO, Starostů a nezávislých (STAN) a TOP 09.

Bez vítězného ANO bude zřejmě rada v Pardubickém kraji, kde se rýsuje koalice ČSSD, lidovecké Koalice pro Pardubický kraj, ODS a STAN. Vznikající koalice by měla v 45členném zastupitelstvu 28 mandátů. "Byli jsme postaveni před hotovou věc. Buď půjdeme za jasně definovaných podmínek do velké koalice všichni kromě komunistů, nebo to upečou bez nás. Podmínky jsou konkrétně pro mne absolutně neakceptovatelné, protože vůbec nereflektují výsledky voleb," řekl k tomu lídr kandidátky ANO Jan Řehounek.

V sousedním Královéhradeckém kraji se bez vítězného ANO hned v sobotu krátce po volbách začali domlouvat zástupci ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, Starostů a Východočechů a TOP 09. Hejtmanem by mohl být lídr ČSSD Jiří Štěpán, ustavující zasedání nového zastupitelstva by mohlo být 7. listopadu. ANO zkouší situaci zvrátit, na dnešní podvečer a noc pozvalo k postupným jednáním všechny ostatní strany, které se dostaly do zastupitelstva.

Na jihu Moravy by vítězné hnutí ANO chtělo mít hejtmana, kandidátem na funkci je krajský lídr hnutí Bohumil Šimek. O místo hejtmana ale usiluje i KDU-ČSL, která skončila ve volbách druhá, pro svého lídra Romana Celého. ANO zvažuje tři varianty jihomoravské koalice. Možností je následovat vládní spojenectví ANO, KDU-ČSL a ČSSD, druhá varianta je obdobná jako na magistrátu v Brně, kde ANO a KDU-ČSL spolupracují s dalšími stranami. Uvažuje se také o spolupráci s ČSSD bez současného hejtmana a jejího lídra Michala Haška spolu s dalšími menšími stranami.

Hejtmana chce vítězná strana také na jihu Čech, ČSSD by v jedenáctičlenné radě chtěla obsadit pět křesel. Současný hejtman a lídr kandidátky sociálních demokratů Jiří Zimola se dnes sešel se zástupci ODS, KSČM, Jihočechy 2012 a KDU-ČSL a nevyloučil případnou spolupráci ani s jedním z těchto subjektů. Zimola potvrdil, že stále platí varianta, že by novou koalici měly tvořit ČSSD s ANO, což jsou dva nejlepší z voleb, a doplňoval by je další politický subjekt.

V Ústeckém kraji chce mít vítězné hnutí ANO o podobě nové koalice jasno do středy. Bude jednat se všemi stranami, spolupráci už nabídlo komunistům, se kterými by ANO mělo v pětapadesátičlenném zastupitelstvu 33 hlasů. Do vyjednávání se dnes vložila ČSSD. Sešla se s komunisty a zástupci koalice SPD-SPO. Společně by měli 28 mandátů.

Vítězné ANO v Olomouckém kraji se na vytvoření koalice domluvilo již s ČSSD, spolupráci nabídlo také ODS a Koalici pro Olomoucký kraj, kterou tvoří KDU-ČSL a Strana zelených. O podobě koalice budou politici jednat ještě dnes večer. Spolupráci s ANO dnes stvrdilo krajské vedení ČSSD. Hejtmanem se má stát lídr ANO Oto Košta a jeho prvním náměstkem lídr ČSSD Jiří Zemánek. Společně zatím mají 25 z 55 mandátů.

Ve Středočeském kraji se opět sešli zástupci ANO, STAN a TOP 09. Nic konkrétního ale krajští lídři po schůzce ve Sněmovně novinářům neřekli. Další jednání o vzniku koalice, která by měla v pětašedesátičlenném zastupitelstvu 36 mandátů, se uskuteční ve středu.

Vyjednávání o možné koalici začalo v Karlovarském kraji. Vítězné hnutí ANO se už setkalo se zástupci asi poloviny stran, které se dostaly do krajského zastupitelstva. Zatím jde ale spíš jen o zjišťování, jestli mají další jednání vůbec smysl, řekla ČTK Jana Vildumetzová z ANO.